Zimbabwe bezwijkt onder schulden

De Zimbabwaanse coalitieregering is niet in staat de schulden af te lossen die gemaakt werden in de tijd dat de Zanu-PF van president Robert Mugabe het land bestuurde. Burgerorganisaties willen een onderzoek naar hoe de schulden zijn ontstaan.
De Zimbabwaanse minister van Financiën, Tendai Biti, zei vorige week tijdens een conferentie tegen campagnevoerders voor schuldkwijtschelding, dat Zimbabwe “de capaciteit niet heeft de schulden af te betalen en ook niet zal afbetalen.”
Burgerorganisaties willen weten hoe het geld is uitgegeven, om te kunnen bepalen in hoeverre de schulden onrechtmatig en ‘verfoeilijk’ zijn geworden. Een schuld wordt onrechtmatig als een corrupte overheid de lening aangaat buiten wettelijke kaders en als er geen openbare consultatie is. Schulden worden ‘verfoeilijk’ als het geleende geld niet gebruikt wordt voor opbouw, maar om de bevolking te onderdrukken.
Biti en de vertegenwoordigers van burgerorganisaties spraken op een conferentie die was georganiseerd door de Zimbabwe Coalition on Debt and Development (ZIMCODD) in Harare. ZIMCODD is een coalitie voor sociaal-economische rechtvaardigheid, opgericht in 2000.

Herstelprogramma


Uit de meest recente statistieken van het ministerie van Financiën en de centrale bank van Zimbabwe, blijkt dat het land een totale buitenlandse schuld heeft van 4,6 miljard dollar. Bij ongeveer 65 procent van dat bedrag gaat het om achterstallige verplichtingen.
Zimbabwe heeft op korte termijn 8,4 miljard dollar nodig voor het Short Term Emergency Recovery Programme (STERP), een economisch plan dat in april door de regering werd gelanceerd.
De omvang van de buitenlandse schuld kan elke mogelijkheid tot economisch herstel uitdoven. Hoewel het land sinds kort economisch iets beter presteert, blijven de hoge schulden een beletsel.

Geld naar strijd in Congo


De overheidsinkomsten stegen in de afgelopen maanden gestaag, van 4,7 miljoen dollar in januari tot 28,7 miljoen in februari en 41,7 miljoen in maart. De opwaartse trend zette zich voort in april en mei, toen er respectievelijk 51,6 en 66,8 miljoen dollar binnenkwamen. Deze bedragen zijn echter een druppel op een gloeiende plaat, gezien het omvangrijke opbouwwerk dat nodig is in het land.
De industrie in Zimbabwe functioneert nog maar voor 20 procent en ziekenhuizen moeten het stellen zonder essentiële apparatuur en medicijnen. De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) schat het werkloosheidscijfer op 95 procent.
De internationale financiële instituten, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank, eisen eerst terugbetaling van oude leningen voordat nieuwe kredieten verstrekt worden.
Burgergroepen stellen dat de kolossale schuld die het land opbouwde, grotendeels illegaal is. Zo zou de regering van de Zanu-PF soldaten naar de Democratische Republiek Congo (DRC) hebben gestuurd, een uitgave die niet in de begroting stond. In het boek Zimbabwe’s Plunge - Neo-Colonialism and Exhausted Nationalism beweren Patrick Bond en Masima Manyanya dat Zimbabwe een miljoen dollar per dag uitgaf aan de strijd in Congo.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.