Zimbabwe: overgangsbewind of regering van nationale eenheid?

De regeringspartij en de oppositie in Zimbabwe weigeren nog altijd met elkaar te praten, maar er wordt al druk gespeculeerd over wat de dialoog uiteindelijk moet opleveren. Burgerorganisaties pleiten voor een overgangsregering onder leiding van een compromisfiguur, politieke insiders zetten in op een regering van nationale eenheid naar Keniaans model.
Iedereen in Zimbabwe is het erover eens dat een oplossing voor de impasse alleen mogelijk is als de ZANU-PF, de regeringspartij van de zelfverklaarde president Robert Mugabe, en de MDC van oppositieleider Morgan Tsvangirai weer rond de tafel gaan zitten. Voorlopig is dat nog niet het geval. Mugabe wil eerst officieel erkend worden als president, na zijn verkiezing in een omstreden tweede ronde. Tsvangirai wil dat er wordt gepraat op basis van het resultaat van de eerste ronde van presidentsverkiezingen op 29 maart, waarbij hij als winnaar uit de bus kwam.
Het maatschappelijk middenveld van Zimbabwe besloot op een vergadering van zo’n tweehonderd leiders van burgerorganisaties en ngo’s op 15 juli in Harare dat er best werk wordt gemaakt van een overgangsregering. Die zou het land moeten voorbereiden op nieuwe verkiezingen na eerst de grondwet te hebben herschreven, met voldoende inbreng van vakbonden, vrouwenorganisaties, mensenrechtenactivisten en kerken.

Derde man?


Aan het hoofd van de overgangsregering moet een neutrale persoon komen, een “derde man” als het ware, vindt Lovemore Madhuku, de mensenrechtenactivist en advocaat die de bijeenkomst leidde. “Ik heb momenteel geen naam in gedachten, maar er zijn zeker Zimbabwanen die de juiste geloofsbrieven hebben. Het gaat hier niet om een definitieve regeling, maar om een overgangsbewind met een specifiek mandaat en een precies tijdschema.”
“Onrealistisch”, noemt de woordvoerder van de oppositiepartij MDC de voorstellen van het middenveld. “President Tsvangirai heeft de verkiezingen gewonnen, als je kijkt naar de uitslag van 29 maart. Hij moet een eventuele overgangsploeg leiden. Waarom zou je een neutrale persoon nemen, iemand die niet verkozen is, als het volk van Zimbabwe op 29 maart een legitieme keuze heeft gemaakt ?”
Ook politoloog Eldred Masunungure van de Universiteit van Zimbabe denkt dat de politiek in Zimbabwe zo is gepolariseerd, dat het “moeilijk wordt om een neutrale figuur te vinden die onafhankelijk zijn of haar mandaat kan vervullen.” Masunungure vindt ook dat de MDC de zaak niet vergemakkelijkt omdat ze eigenlijk uit twee fracties bestaat. De MDC-Tsvangirai heeft 100 parlementszetels in handen en de MDC van zijn partijrivaal Arthur Mutambara nog eens tien. “De partij moet met één stem spreken en een duidelijke positie innemen.”

Nationale eenheid of niets


Voor Jonathan Moyo, die ooit Mugabes minister van informatie was en nu als onafhankelijke zetelt, is een regering van nationale eenheid het enige haalbare scenario. Geen enkele partij heeft immers de vereiste tweederdemeerderheid in het parlement om te kunnen regeren, zoals wordt vereist door de Zimbabwaanse grondwet. Ook Moyo vindt dat de twee MDC-fracties best hun krachten bundelen. “Het enige waarover nog moet worden gepraat is de verdeling van de postjes.”
De leider van de burgerbeweging, Madhuku, ziet een machtsdeling tussen de ZANU-PF en de twee MDC’s niet zitten. “Zo’n regering zal er niet in slagen onmiddellijk iets te doen aan de mankementen van de huidige grondwet. Het beste alternatief blijft een overgangsregering met aan het hoofd iemand die geen lid is van de ZANU-PF of de MDC.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.