Zimbabwe reageert traag op watertekorten

Als er niet snel regen komt, heeft de stad Bulawayo in Zimbabwe nog voor twintig maanden water. Inwoners van de stad maken zich zorgen over de trage reactie van de overheid op de dreigende problemen.

Bulawayo heeft al jaren te maken met waterschaarste, maar een structurele oplossing daarvoor bleef tot nog toe uit. In de afgelopen jaren viel er weinig regen in Zimbabwe, waardoor de problemen dreigen te verergeren.

Hoewel het Zimbabwaanse Departement voor Meteorologische Diensten voor de periode van oktober tot en met december 2011 veel regen had voorspeld in sommige delen van het land, was de voorspelling voor Matebeleland dat er juist weinig regen zou vallen. Bulawayo, de op een na grootste stad van het land, ligt in de voormalige provincie Matebeleland. De regio Bulawayo is inmiddels een aparte provincie geworden.

Vier van de vijf dammen, die een totale capaciteit van 362 miljoen liter water hebben, zijn maar half vol. Een vijfde dam is niet operationeel. De autoriteiten hebben daarom de waterdistributie beperkt. Dagelijks verbruikt de stad 145.000 kubieke meter water. Dat moet volgens de gemeenteraad teruggebracht worden tot 120.000 kubieke meter.

Oud plan

“Particulieren krijgen respectievelijk 400 en 350 liter water per dag in hoge- en lageinkomensgebieden”, zegt Job Ndebele, directeur Stedelijke Planning. “Industrie die afhankelijk is van water, krijgt 80 procent van de gebruikelijke hoeveelheid. Andere bedrijven krijgen 75 procent van hun gemiddeld verbruik.”

Henry Sithole, een inwoner van de stad, vreest echter dat deze maatregelen permanent zullen worden. Plannen van de overheid om een honderd jaar oud idee op te rakelen om water uit de rivier Zambezi te halen, laten volgens hem veel te lang op zich wachten. “Deze problemen bestaan al te lang”, zegt Sithole. “We moeten niet alleen over de Zambezi praten. De rivier kan een deel van de oplossing zijn, maar de waterrantsoenering is daarmee niet direct opgelost.”

Chinese investering

Het Matabeleland Zambezi Waterproject is een groots plan, dat voor het eerst geopperd werd in 1912. De bedoeling was om een pijpleiding van 400 kilometer aan te leggen van de rivier naar de stad Bulawayo. Het plan werd echter telkens uitgesteld vanwege de hoge kosten.

In maart kondigde de regering echter aan een Chinese bank 900 miljoen dollar wilde investeren in de bouw van de Gwaya-Shanganidam, de eerste fase van het project. Die dam zou in totaal 1,3 miljard dollar gaan kosten.

Inwoners van de stad en maatschappelijke organisaties willen echter dat de overheid Bulawayo tot crisisgebied verklaart, om de activiteiten te versnellen. “De regering kan deze kwestie niet negeren, want het is een nationale zaak. Zonder water is de regio zo goed als dood”, zegt Goodwin Phiri, regiovoorzitter van de Nationale Associatie voor Niet-Gouvernementele Organisaties.

Verkiezingen

Hoewel de regering momenteel bezig is met de aanleg van een pijpleiding van 42 kilometer van Bulawayo naar de Mtshabezidam in de de provincie Matabeleland South, stuit dat project op weerstand van de lokale bevolking.

De gemeente Gwanda in Matabeleland South zegt gepasseerd te zijn bij de besluitvorming en vreest dat de pijpleiding tot gevolg zal hebben dat de stad Gwanda zonder water komt te zitten. Hoewel er nog steeds aan het project gewerkt wordt, is het niet zeker of het ook afgerond zal worden.

Burgerorganisaties hopen dat de algemene verkiezingen later dit jaar politieke partijen zullen aanzetten tot actie op het gebied van watervoorziening. Er is echter nog geen concrete datum vastgesteld voor de verkiezingen. “Politici maken zich steeds meer zorgen over de uitkomst van de verkiezingen in Matabeleland”, zegt Eric Bloch, een economisch analist. De vooruitgang van het Zambeziproject kan volgens hem een grote stemmentrekker zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.