Zimbabwe uitverkocht

De euforie over de drastische prijsverlaging van consumptiegoederen in Zimbabwe is omgeslagen in paniek. Aan winkels staan lange rijen, de winkelrekken zelf zijn bijna leeg. Bedrijven moesten drie weken geleden van de overheid hun prijzen halveren.
Elektronische apparaten verkochten de eerste dagen als zoete broodjes. Breedbeeldtelevisies gingen over de toonbank voor zo’n 30 euro. Maar al na enkele dagen moesten winkels de deuren sluiten omdat ze uitverkocht waren. Consumenten begonnen zich zorgen te maken.
Een week na de overheidsbeslissing waren er al bijna geen basisgoederen als bakboter, soep, suiker en brood meer te vinden. Door brandstoftekorten is er ook een mobiliteitsprobleem ontstaan.
Volgens critici verlaagde de overheid de prijzen alleen maar om meer steun te krijgen voor de parlements- en presidentsverkiezingen van volgend jaar. De bevolking begon zich te verzetten tegen de hyperinflatie waarmee Zimbabwe al jaren te kampen heeft.
De overheid pakte ook duizenden zakenlui op die zich niet aan de nieuwe prijsregeling hielden. Grote winkelketens hebben de deuren gesloten na plunderingen. Volgens SW Radio Africa, een Zimbabwaanse radiozender die op de korte golf uitzendt, zouden ook politieagenten hebben meegeplunderd.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift