Zit er nog bloed aan Zimbabwaanse diamanten?

Na drie dagen intensief onderhandelen zijn de leden van het Kimberleyproces er nog steeds niet uit of diamanten uit de Marangemijnen in Zimbabwe wel of niet als ‘bloeddiamanten’ moeten worden aangemerkt.
De vraag spitst zich toe op het reikwijdte van het Kimberleyproces. Het is opgezet om de verkoop van bloeddiamanten tegen te gaan waar burgeroorlogen mee worden gefinancierd, in Angola, Sierra Leone en de Democratische Republiek Congo. In Zimbabwe is het probleem echter niet dat rebellengroepen, maar een autoritaire regering aan de handel verdient.
Westerse landen zijn tegen certificering, andere landen willen echter dat de diamanten gewoon mogen verhandeld.
De diamantvelden in Marange, 300 kilometer ten oosten van de hoofdstad Harare, zijn in 2006 ontdekt. Het gebied zou maar liefst een kwart van de mondiale diamantvoorraad vertegenwoordigen. Zimbabwe wil uit zijn voorraad vier miljoen karaats aan diamanten verkopen, ter waarde van 1,7 miljard dollar (1,4 miljard euro), bijna een kwart van de staatsschuld die het land heeft.

Dwangarbeiders


Aanvankelijk trokken duizenden mensen naar de streek om ervan te profiteren, tot het leger hen in oktober 2008 wreed verdreef met moord en verkrachtingen. Vrouwen en kinderen zouden zijn tewerkgesteld als dwangarbeiders.
Een plan van Zimbabwe om het leger terug te trekken en een onafhankelijke waarnemer aan te stellen voor het certificeringsproces zorgde ervoor dat het toch zicht hield op certificering door het Kimberleyproces.
Volgens die waarnemer, de Zuid-Afrikaanse zakenman Abbey Chikane, voldoet Zimbabwe op dit moment aan de minimumeisen, maar zijn rapport is niet openbaar geworden.

Kwart van de wereldvoorraad


Volgens mensenrechtengroepen is het nog te prematuur om de diamanten te certificeren. Human Rights Watch zegt dat het leger zich nog steeds schuldig maakt aan dwangarbeid, mishandeling en intimidatie in het Marangegebied.
Farai Maguwu, de directeur van het Centre for Research and Development, die in Tel Aviv aan de conferentie zou deelnemen, werd begin deze week gearresteerd vanwege staatsondermijnende leugens. Hem hangt tot twintig jaar cel boven het hoofd.
“Het zou tragisch zijn als het verbod op diamantexport precies wordt opgeheven nu iemand die over  mensenrechtenschendingen schreef, wordt opgepakt en met de dood wordt bedreigd”, zegt Kucaca Phulu, voorzitter van de Zimbabwaanse Mensenrechtenorganisatie.
De tweehonderd vertegenwoordigers van landen, bedrijven en organisaties, bijeen in Tel Aviv, kwamen er niet uit. De kwestie is nu doorgeschoven naar de vergadering in november waar vertegenwoordigers op hoog niveau aan zullen deelnemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.