Zoektocht naar 32.000 spookleraars

De Keniaanse overheid heeft 230.000 leraars op de loonlijst staan, slechts 198.000 ervan zouden ook effectief voor een klas staan.
De Keniaanse anti-corruptiecommissie (KACC) start een onderzoek nadat er uit cijfers van de Dienstencommissie voor Leerkrachten (TSC) bleek dat er 32.000 spookleraars waren. Die krijgen weliswaar een salaris uitgekeerd, maar hebben nog nooit een aangifte ingediend. Dat kan erop wijzen dat die leraars niet bestaan.
De Keniaanse krant The Nation kon de hand leggen op het confidentiële rapport van de KACC. Voorzitter Gabriel Lengoiboni van het TSC nuanceert de cijfers, en zegt dat verschillende leerkrachten dubbel vermeld staan op de loonlijst, bijvoorbeeld wanneer ze van school verhuisd zijn. Door een gebrekkige administratie worden ze als leerkracht in de nieuwe school geregistreerd, maar worden ze niet in hun oude school geschrapt.
Nog uit het rapport blijkt dat er in 2004 en 2005 meer leerkrachten zijn aangeworven dan nodig was. Enkele leraars die tussen 1995 en 1999 onterecht werden gepromoveerd, krijgen nog altijd hun hogere salaris hoewel ze daar geen recht op hebben. In een rapport van de anti-corruptieorganisatie Transparency International stond de Dienstencommissie voor Leerkrachten in 2005 op de tweede plaats van Keniaanse organisaties waar het meeste smeergeld wordt betaald.
Onderwijsvakbonden dreigen met stakingsacties indien de regering zou beslissen de Dienstencommissie voor Leerkrachten op te doeken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.