Zoektocht naar 32.000 spookleraars

De Keniaanse overheid heeft 230.000 leraars op de loonlijst staan, slechts 198.000 ervan zouden ook effectief voor een klas staan.
De Keniaanse anti-corruptiecommissie (KACC) start een onderzoek nadat er uit cijfers van de Dienstencommissie voor Leerkrachten (TSC) bleek dat er 32.000 spookleraars waren. Die krijgen weliswaar een salaris uitgekeerd, maar hebben nog nooit een aangifte ingediend. Dat kan erop wijzen dat die leraars niet bestaan.
De Keniaanse krant The Nation kon de hand leggen op het confidentiële rapport van de KACC. Voorzitter Gabriel Lengoiboni van het TSC nuanceert de cijfers, en zegt dat verschillende leerkrachten dubbel vermeld staan op de loonlijst, bijvoorbeeld wanneer ze van school verhuisd zijn. Door een gebrekkige administratie worden ze als leerkracht in de nieuwe school geregistreerd, maar worden ze niet in hun oude school geschrapt.
Nog uit het rapport blijkt dat er in 2004 en 2005 meer leerkrachten zijn aangeworven dan nodig was. Enkele leraars die tussen 1995 en 1999 onterecht werden gepromoveerd, krijgen nog altijd hun hogere salaris hoewel ze daar geen recht op hebben. In een rapport van de anti-corruptieorganisatie Transparency International stond de Dienstencommissie voor Leerkrachten in 2005 op de tweede plaats van Keniaanse organisaties waar het meeste smeergeld wordt betaald.
Onderwijsvakbonden dreigen met stakingsacties indien de regering zou beslissen de Dienstencommissie voor Leerkrachten op te doeken.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift