Zoellick voorspelt het einde van de 'Derde Wereld'

De wereldwijde financiële crisis in 2009 markeert het definitieve einde van oude concepten zoals de ‘Derde Wereld’ en ‘Noord-Zuid’, zegt Robert Zoellick, directeur van de Wereldbank.
Zoellick zei dat gisteren (woensdag) tijdens een rede die de opmaat vormt voor de vergaderingen van de Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) volgende week. De wereld heeft volgens hem een “nieuwe geopolitiek” nodig voor een “multipolaire economie waarin iedereen eerlijk vertegenwoordigd wordt in vergaderingen voor velen, niet in clubs voor enkelen.” 
“In 1989 waren we getuige van het einde van de ‘Tweede Wereld’, met de val van het communisme. In 2009 waren we getuige van het einde van wat we kenden als de ‘Derde Wereld’. We bevinden ons nu in een zich snel ontwikkelende, multipolaire wereldeconomie waarin sommige ontwikkelingslanden zich profileren als economische machten, andere bewegen zich in de richting van groei en sommige landen hebben moeite hun potentieel te ontwikkelen in dit nieuwe systeem.”

Eigenbelang


Armoede en falende staten verdienen blijvende aandacht, zei Zoellick, maar de manier waarop deze problemen aangepakt moeten worden, verandert. “Eerste en Derde Wereld, donor en ontvanger, leider en geleide, zijn gedateerde indelingen.”
“Luisteren naar het perspectief van ontwikkelingslanden is niet langer een kwestie van liefdadigheid of solidariteit, het is nodig uit eigenbelang”, zei Zoellick. “Deze ontwikkelingslanden zijn nu bronnen van groei en importeurs van kapitaalgoederen en diensten uit ontwikkelde landen.”
 
De laatste vergadering van de G20 in Pittsburgh, waarbij, anders dan bij de G7 (de club van rijke industrielanden), ook belangrijke ontwikkelingslanden uit Latijns-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Azië aanwezig waren, is een bewijs van die nieuwe realiteit, volgens Zoellick.
“Het is niet langer mogelijk om grote internationale kwesties op te lossen zonder betrokkenheid van landen in ontwikkeling en transitie, het is ook niet langer mogelijk te beweren dat de G20-leden Brazilië, Rusland, India en China, al die landen kunnen vertegenwoordigen.”
Lees hier de speech van Zoellick.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.