Zonder investeringen stort Afrikaanse gezondheidszorg in

Een kwart van de ziekten op aarde komt voor rekening van de inwoners van Afrika ten zuiden van de Sahara. Het zwarte continent komt een miljoen artsen, verplegers en verloskundigen tekort.
Dat zeggen deskundigen op het Eerste Mondiale Forum over Human Resources voor Gezondheid, dat deze week in de Oegandese hoofdstad Kampala werd gehouden. De conferentie buigt zich over een tienjarenplan om een ineenstorting van de lokale gezondheidszorg te voorkomen.
Alleen al in Afrika moeten er in acht jaar tijd 1,8 miljoen professionele krachten opgeleid worden. Bovenop de 3,3 miljard dollar (2,2 miljard euro) die de zorg nu jaarlijks kost, is nog 27 miljard dollar (18 miljard euro) extra nodig om het vakpersoneel in hun eigen land te houden.
“De crisis ontvouwt zich voor onze ogen”, zegt Francis Omaswa, de leider van de ‘Global Health Workforce Alliance’ (GHWA). De GHWA is een alliantie van gezondheidsexperts, politici, wetenschappers en maatschappelijke organisaties die een oplossing willen vinden voor de braindrain en de noodtoestand in de zorg. De alliantie is in 2006 opgericht door de Wereldgezondheidsorganisatie, de WHO.

Gebrek


De WHO schat dat er wereldwijd een tekort is van meer dan 4,2 miljoen deskundigen. Dit is het grootste knelpunt in de bestrijding van ernstige ziekten. Veel mensen sterven een zinloze dood, omdat er te weinig personeel is.
Volgens de WHO is in 57 landen een goede basiszorg niet meer mogelijk omdat er te weinig personeel is. In deze landen, waarvan er 36 bezuiden de Sahara liggen, zijn er op 100.000 inwoners slechts 2,3 dokters, verplegers en verloskundigen.
Een kwart van de ziekten op aarde komt voor rekening van de inwoners van zuidelijk Afrika, hoewel hier maar elf procent van de werelbevolking woont. De regio heeft slechts drie procent van het personeel en slechts een procent van het wereldwijde zorgbudget wordt hier uitgegeven.

Braindrain


Twee derde van de 60 miljoen vakkrachten in de wereld geven directe hulp aan patiënten, de rest houdt zich bezig met administratie en management. Dat lokt veel van hen naar landen met een beter carrièreperspectief en hogere verdiensten. De problemen in het land van herkomst vormen ook een belangrijke factor in de braindrain.
Dit verlies komt in ontwikkelingslanden twee keer zo hard aan. Ze raken niet alleen personeel kwijt, maar ook het geld dat ze in dat personeel hebben gestoken. Op de lange termijn investeren arme landen in de zorg van rijke landen. Dat gebeurt nu al in middeninkomenslanden, zoals de Filipijnen, Jamaica, Mauritius en Fiji, waar jongeren een medische opleiding kiezen om naar het buitenland te vertrekken. Om hier iets aan te doen, moeten alle landen een actieplan opstellen, vindt Stephen Malinga, de Oegandese minister van Volksgezondheid.
Er is volgens de WHO per land jaarlijks 447 miljoen dollar (294 miljoen euro) nodig om het aanbod aan vakpersoneel op een aanvaardbaar niveau te brengen voor 2015, het jaar waarin de millenniumdoelen gehaald moeten worden. Zonder investeringen in personeel zijn ze onhaalbaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.