Zonder Latinos gaat het niet

In de VS gaan steeds meer stemmen op om de instroom van Latijns-Amerikaanse migranten een halt toe te roepen. De meest radicale denkers zien de demografische opmars van de Latinos als een bedreiging voor de Amerikaanse identiteit. De Mexicaanse gemeenschap slaat terug met een film getiteld ‘A Day Without a Mexican’.


Wat zou er gebeuren als alle mensen van Latijns-Amerikaanse origine op een dag zouden verdwijnen uit de VS? Die gedachte was de vader van een nieuwe film van Sergio Arau, die momenteel loopt in Amerikaanse bioscopen en vanaf augustus ook te zien is in andere delen van de wereld. In de film zijn de Latino’s op een zonnige dag in California ook allemaal letterlijk in rook opgegaan. Het resultaat is zuivere chaos: de rest van de inwoners van de staat moet het stellen zonder obers, koks, leraars, metsers, huishoudpersoneel en andere essentiële jobs.

Regisseur Arau, zelf van Mexicaanse origine, zegt dat hij een fantasie van vele autochtone Amerikanen in beeld heeft gebracht: “dat iedereen die niet precies als zij is, zou verdwijnen. Veel Amerikanen zijn bang van Latinos en uit die mix van angst en onwetendheid ontstaat racistische haat.”

Zelfs in universitaire kringen bestaat er angst voor een overdosis Latijns-Amerikanen. In zijn nieuwe boek ‘Who Are We?: The Challenges to America’s National Identity’ poneert de invloedrijke politieke analist Samuel Huntington
de stelling dat de Amerikaanse identiteit wordt bedreigd door immigranten uit Latijns-Amerika. Zijn centrale thema is dat Latino’s door de band niet integreren maar vasthouden aan hun eigen normen en waarden. Huntington, al omstreden omwille van zijn voorspellingen over een ‘botsing der beschavingen’ tussen het Westen en de Islam, kwam er nog meer door onder vuur te liggen. Collega-academici deden zijn boek af als ongefundeerd en racistisch.

Het Amerikaanse Census Bureau bracht begin vorige week nieuwe cijfers uit waaruit blijkt dat bijna 40 van de 291 miljoen Amerikanen van Latijns-Amerikaanse origine zijn. Eén Amerikaan op zeven is dus een Latino – een stijging met 13 procent in vergelijking met de Census-gegevens van 2000.

De nieuwe studie van het Census Bureau toont aan dat de Latinos, die voor 65 procent uit Mexicanen bestaan, de sterkst groeiende sociale groep zijn: de afgelopen 39 maanden dikte de gemeenschap aan met 4,5 miljoen mensen. Het Census Bureau zegt dat “blanken”, waaronder ook “blanke Latinos” het grootste segment blijven van de Amerikaanse bevolking, met 197,3 miljoen. Maar demografische projecties geven aan dat het blanke segment tegen 2050 even groot zal zijn als het segment dat de minderheden vandaag vormen.

In de staat California, waar 14 van de 40 miljoen inwoners van Latijns-Amerikaanse afkomst zijn, gaat die evolutie nog sneller. Volgens een studie van de universiteit van California hebben meer dan de helft van de baby’s die vandaag geboren worden in de staat Latino-ouders.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.