Zonne-energie helpt dorpsbewoners Nigeria

Bewoners van het afgelegen visserseiland Bishop Kodji in de Atlantische Oceaan, hebben via een nieuw project van de overheid elektriciteit kregen door middel van zonne-energie. Tot voor kort leefden de 5.000 dorpsbewoners zonder stroom.
Behalve Bishop Kodji, dat alleen per boot bereikt kan worden, zullen nog negentien andere afgelegen dorpen voor het einde van dit jaar zonne-energie krijgen, beloven overheidsfunctionarissen in Lagos.

“Het tropische klimaat maakt zonne-energie een betrouwbare bron van hernieuwbare energie in Nigeria”, zegt Kadiri Hamzat, commissaris voor Wetenschap en Techniek van de staat Lagos. “Het is erg lastig en duur om plattelandsgebieden aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk.”

Het kost volgens hem ruim 150 miljoen naira (ongeveer 900.000 euro) om afgelegen dorpen op het elektriciteitsnetwerk aan te sluiten, terwijl een zonne-energieproject per dorp maar 10 miljoen naira (64.000 euro) kost.

Een soortgelijk project zorgde er in 2002 voor dat met hulp van Japan tweehonderd dorpen in Imo, Ondo en Jigawa en delen van Abuja (de hoofdstad van Nigeria) elektriciteit kregen.

In Bishop Kodji, waar de bevolking leeft van visserij en het maken van kano’s, kunnen vissers nu vis drogen met een installatie die werkt op zonne-energie. In het dorpshuis kunnen ze ‘s avonds tv kijken, en de kerken, moskeeën en de hoofdstraat kregen verlichting.

“We zijn erg blij met het project”, zegt Solomon Hennu, secretaris van de Vereniging voor Gemeenschapsontwikkeling in Kodji. “Het heeft de band met de overheid in Lagos versterkt en we hebben nu betere toegang tot informatie. Voorheen waren we afhankelijk van radio’s op batterijen. We kunnen nu televisie kijken en onze mobiele telefoon opladen.”

Ezekiel Huehunmey, hoofd van de enige basisschool in Bishop Kodji, verwacht dat het aantal leerlingen op school zal toenemen. “Veel kinderen steken de zee over om in de stad naar school te gaan. Dat is gevaarlijk omdat de kano’s kunnen omslaan. Maar de voorzieningen in de stad zijn beter. Nu wij elektriciteit hebben en meer leslokalen, blijven ze misschien hier. We kunnen nu ook als het donker is nog lesgeven.”

De energievoorziening is in Nigeria al twintig jaar problematisch. Dat is vooral een gevolg van de opeenvolgende militaire regimes in het land, die de energiesector verwaarloosden. In 1999 kreeg het land een democratie.

Nigeria is volgens cijfers van de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC) de op vijf na grootste exporteur van ruwe olie ter wereld. Het land is echter nog steeds afhankelijk van de import van geraffineerde producten. De vier raffinaderijen die Nigeria telt hebben een gezamenlijke capaciteit van 445.000 vaten per dag, maar ze functioneren niet optimaal omdat de machines verouderd zijn.

Nigeria verbruikt 30 miljoen liter geraffineerde olie per dag, terwijl de vier raffinaderijen samen maar 18 miljoen liter produceren. Het tekort wordt geïmporteerd.

Meer dan 60 procent van de fabrieken in Nigeria is volgens een onderzoek van de Vereniging van Fabrikanten in Nigeria (MAN) voor energievoorziening afhankelijk van generators. Dat zorgt voor hogere productiekosten, die worden doorberekend aan de consument. Dat heeft een negatief effect op de concurrentiepositie van de lokale producenten, zegt MAN.

De nieuwe voorzitter van de MAN, Bashir Borodo, zei vorige week tegen journalisten dat zijn organisatie van plan is een nieuwe elektriciteitcentrale te bouwen die energie levert aan de industrie. “Onze leden zijn erg gefrustreerd over de beroerde energievoorziening. Die heeft ervoor gezorgd dat de industriële sector in het land op instorten staat”, zei Borodo. Zonne-energie is voor fabrieken geen optie, zei hij. “Die is te duur.”

Het Nigeriaanse Bureau voor Openbare Ondernemingen (BPE), schat dat bedrijven jaarlijks bijna 800 miljoen euro schade lijden als gevolg van stroompannes. Slechts 36 procent van de Nigerianen heeft elektriciteit. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.