Zonne-energie maakt Caraïbische straten 's nachts veiliger

Het Caraïbische Saint Kitts en Nevis en grote buur Jamaica beginnen hun straten met zonne-energie te verlichten. Ze willen duurzaam met energie omgaan en donkere wijken ‘s nachts verlichten en zo criminaliteit minder kans geven.

  • Desmond Brown / IPS De bewoners van St. Kitts verwelkomen straatverlichting op zonne-energie in gebieden die 's nachts donker zijn en gevoelig voor criminaliteit. Desmond Brown / IPS

In Saint Kitts is het project het resultaat van de diplomatieke betrekkingen die de staat al 28 jaar met Taiwan onderhoudt. “Het afgelopen jaar hebben we met succes zonnepanelen op de daken van overheidsgebouwen en slimme led-lampjes langs autowegen geplaatst”, zegt de plaatselijke Taiwanese ambassadeur Miguel Tsao. “Het zijn belangrijke projecten die onze gezamenlijke inspanningen tonen om een schone energiebron te gebruiken.”

Tsao wil de burgers meer wegleiden van de fossiele brandstoffen en de droom van een groen eiland waar maken. In 2010 lanceerde het 13 kilometer lange eiland met 12.000 inwoners een eerste windpark, en de oprichting van een zonnepark en projecten rond groen agro-toerisme zijn gepland voor dit jaar.

Besparen

De straatverlichting op zonne-energie werd geïnstalleerd door het Taiwanese bedrijf Speed Tech Energy. De lamp van massief staal kan windsnelheden van 250 kilometer per uur weerstaan. De zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit gedurende de dag en de opgewekte stroom wordt opgeslagen in een accu. Ook op regenachtige dagen wordt de accu tot 30 procent opgeladen.

“Ik ben blij dat de zonne-straatverlichting donkere wijken van licht voorziet”, zegt Orville Liddie (29). “Ik ben chauffeur en was vroeger altijd bang om ’s nachts door de donkere gebieden te rijden waar criminelen plots voor je wielen konden springen of wegblokkades konden opzetten. Ook zware ongevallen waren niet denkbeeldig.”

Jamaica werkt voor haar energiebesparende straatverlichting samen met het Amerikaanse bedrijf Green Energy RG LCC. De Jamaicaanse overheid wil zo besparen op de energiekost van de 93.000 straatlantarens die het land telt.

In een eerste fase worden 5000 led-lampen op zonne-energie geïnstalleerd in Clarendon. Andere delen van het land waaronder de hoofdstad Kingston volgen later.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3229   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift