Zonneproject Desertec start volgend jaar

Desertec, een gigantisch energieproject in Noord-Afrika, gaat volgend jaar daadwerkelijk van start. Marokko heeft als eerste land een akkoord met het consortium om met de bouw te beginnen.

Het Desertec Industrial Initiative (DII) is een consortium van bedrijven als E.ON, Siemens en de Deutsche Bank. Het wil in de woestijn van Noord-Afrika en in het Midden-Oosten wind- en zonneparken bouwen die tegen 2050 in 15 procent van de Europese energiebehoefte moeten kunnen voorzien.

Op een conferentie in de Egyptische hoofdstad Caïro kondigde Paul van Son, grote baas van DII aan dat “alle lichten op groen staan in Marokko”. Nu investeerders en de Marokkaanse overheid hun zeggen hebben gegeven, wordt daar volgend jaar gestart met de bouw van een zonneveld van twaalf vierkante kilometer. De centrale werkt met parabolische spiegels die een conventionele stoomgenerator verhitten, met een capaciteit van 150 Megawatt.

Win-win

Desertec is niet alleen voor de Europese Unie een levensbelangrijk project, zegt van Son. “Energiekwesties hebben de kracht om politieke eenheid te smeden. Dat gebeurde precies zestig jaar geleden ook met de Europese Kool- en Staalgemeenschap. Hernieuwbare energiebronnen kunnen hetzelfde betekenen voor de Arabische wereld.”

DII voert inmiddels gesprekken met de Tunesische overheid en lonkt ook naar Algerije. Na 2020 wil het ook landen als Libië en Egypte bij het project betrekken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.