Zuid-Afrika met tien ministers minder

Tien ministers stappen op samen met president Thabo Mbeki. De ontslagen zijn een harde dobber voor het ANC. Vooral het opstappen van Minister van Financiën Trevor Manuel zorgde voor beroering.
Het ANC is diep verdeeld tussen aanhangers van president Thabo Mbeki en partijvoorzitter Jacob Zuma. De aanhangers van Zuma hadden erop aangedrongen dat het kabinet zou aanblijven om ervoor te zorgen dat de overgang geleidelijk zou gebeuren.
Mbeki treedt donderdag af omdat hij ervan wordt beschuldigd de rechtsgang in de aanklacht tegen Jacob Zuma, in verband met corruptie, te hebben beïnvloed. De president heeft brieven ontvangen van tien ministers, drie viceministers en vicepresident  Phumzile Mlambo-Ngcuka. Daaruit blijkt dat die samen met de president, op donderdag, zullen aftreden.

Gedoodverfde winnaar


Ook huidig minister van Financiën Trevor Manuel heeft zijn ontslag ingediend. Hij wordt gezien als de man achter de recente economische stabiliteit in het land. Zijn vertrek zou de geleidelijke overgang kunnen bemoeilijken en zou kunnen leiden tot politieke en financiële onzekerheid.
De Zuid-Afrikaanse markten maakten een dip na de bekendmaking van het nieuws. De rand verloor meer dan 2,5 procent. Manuels woordvoerder heeft evenwel al aangekondigd dat hij klaar is ook de nieuwe president te dienen.
Het ANC heeft intussen bevestigd dat vicepartijvoorzitter Kgalema Motlanthe, een vertrouweling van Zuma, Mbeki als president vervangt tot de verkiezingen van volgend voorjaar. Als partijvoorzitter is Jacob Zuma de gedoodverfde winnaar van die verkiezingen.
Bij de vorige verkiezingen, in april 2004, had het ANC weinig concurrentie. Het haalde 69,7 procent van de stemmen. De tweede partij, de Democratische Alliantie, moest het doen met amper 12,4 procent van de stemmen.

De lijm in de alliantie


Correspondenten zeggen dat Motlanthe een ‘veilige’ interim-president is. Hij loopt niet in de kijker en heeft geen grote persoonlijke achterban. Hij kan met andere woorden niet vasthouden aan het presidentschap, eens Zuma besloten heeft dat zijn tijd gekomen is.
Motlanthe is in zijn jonge jaren beïnvloed geweest door de Black Consciousness Movement en de anti-apartheidsheld Steve Biko. Hij wordt gerespecteerd door aanhangers van zowel Zuma als Mbeki.
Volgens de Zuid-Afrikaanse krant Business Day beschouwen velen hem als “de lijm in de alliantie tussen het ANC, de Zuid-Afrikaanse Communistische Partij SACP en de federatie van vakbonden Cosatu.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift