Zuid-Afrika niet aan proefstuk toe (*)

De media hebben de afgelopen maanden hardop getwijfeld aan de organisatie en veiligheid van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Maar het land is niet aan zijn proefstuk toe. Het organiseerde al het wereldkampioenschap rugby, de Africa Cup voetbal en het wereldkampioenschap cricket.
Het was voor de Zuid-Afrikaanse bevolking een opluchting toen het land in 1995 de organisatie van het derde wereldkampioenschap rugby voor zijn rekening mocht nemen. Als gevolg van het apartheidsregime was Zuid-Afrika jarenlang geboycot, ook op sportief vlak.
Het toernooi werd zowel organisatorisch als sportief een succes. De 16 deelnemende landen speelden 32 wedstrijden in 9 verschillende stadions. Op de finale tussen het gastland en Nieuw-Zeeland kwamen ongeveer 60.000 toeschouwers af. Zuid-Afrika werd wereldkampioen.

Africa Cup


Een jaar later nam Zuid-Afrika de organisatie van de Africa Cup voetbal over van Kenia, dat dit toernooi oorspronkelijk zou organiseren. Vijftien landen namen deel. Opnieuw won het Zuid-Afrikaanse team de titel.
In 2003 haalde het land weer een wereldtoernooi binnen. Samen met buurland Zimbabwe en Kenia organiseerde Zuid-Afrika het achtste wereldkampioenschap cricket. Cricket is naast rugby en voetbal een van de populairste sporten van het land.
Veertien landen reisden naar Zuid-Afrika af en het kampioenschap werd beslist in vijftien verschillende stadions, waarvan twee in Zimbabwe en een in Kenia. Er gingen meer dan vijfhonderdduizend toeschouwers naar de cricketwedstrijden kijken.
Het kampioenschap werd wel ontsierd door enkele forfaits. Zo weigerde Engeland een wedstrijd te spelen tegen Zimbabwe op Zimbabwaanse bodem, omdat de ploeg bedreigingen had ontvangen van Zimbabwaanse groeperingen. Ook Nieuw-Zeeland gaf forfait voor zijn match tegen Kenia om veiligheidsmaatregelen. Door de forfaits verloren beide nationale ploegen kostbare punten en hun kans op de titel.

WK Voetbal


Voor het WK in Zuid-Afrika zijn ondanks de negatieve berichten al 2,5 miljoen kaarten verkocht. Dat is ongeveer 90 procent van alle tickets. Als de verkoop zo doorgaat, zullen de stadions voor 95 procent gevuld zijn. Dat is evenveel als bij het wereldkampioenschap vier jaar geleden in Duitsland.
Voor het WK, waaraan 32 landen deelnemen, zijn vijf nieuwe stadions gebouwd en werden er vijf gerenoveerd. Ook Soccer City is vernieuwd. Het stadion in Johannesburg is de plaats waar Nelson Mandela na 27 jaar opsluiting het Zuid-Afrikaanse volk toesprak. Het is daar ook dat het Zuid-Afrikaanse elftal in 1996 de Africa Cup won. Soccer City zal het middelpunt van het WK worden. Zowel de openingsmatch als de finale worden er gespeeld.
(*) Dit is een bijdrage in een reeks van berichten naar aanleiding van het WK voetbal in Zuid-Afrika. De reeks loopt tot 4 juni, een week voor het begin van het toernooi.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.