Zuid-Afrika op de Gentse Feesten

Op 18 juli viert Nelson Mandela zijn 90ste verjaardag, net op de dag van de officiële opening van de Gentse Feesten. Om die reden krijgen Mandela en Zuid-Afrika bijzondere aandacht tijdens het 10daagse volksfeest.

Tentoonstelling


Op 18 juli, de dag dat Nelson Mandela 90 jaar wordt, vindt de Europese primeur van de fototentoonstelling Then and Now plaats. De expo, die door Paul Weinberg samengesteld werd, laat Zuid-Afrika tijdens en na de apartheid zien, door de ogen van 8 gerenommeerde Zuid-Afrikaanse fotografen. Ze waren allemaal ingeschakeld in de strijd tegen de apartheid, maar met de ommezwaai in 1994 maakte ieder andere keuzes. Sommigen bleven hun lens richten op Zuid-Afrika, terwijl anderen juist op zoek gingen naar een nieuw strijdtoneel.

Opening: vrijdag 18 juli om 20u, iedereen welkom. Ons Huis (ABVV), Vrijdagmarkt 9, Gent. Dagelijks gratis te bezoeken tussen 14u en 20u van 18 tot en met 28 juli Meer info: www.hopedesir.be


De fototentoonstelling van Then and Now zal niet alleen in Ons Huis te bezichtigen zijn, maar ook in de hele Gentse binnenstad. De foto’s rijden namelijk een hele maand lang mee met 25 bussen van De Lijn.

Afrika-debat


Adriaan Van Dis is ondermeer bekend als schrijver van ‘In Afrika’ en maker van de documentaireserie ‘Van Dis in Afrika’. Dankzij zijn vele bezoeken aan het inspirerende continent, heeft hij een duidelijke visie op de problematiek die er leeft. Adriaan Van Dis debatteert samen met Luc Huyse (rechtsfilosoof, volgde de genocideprocessen in Rwanda en Burundi, auteur), Guy Poppe (gewezen VRT journalist, Afrikaspecialist, auteur), Suzanne Monkasa (Congo, licentiaat Romaanse universiteit Lovanium, voorzitster overlegcentrum der Congolese verenigingen in België), Walter Zinzen (ex-VRT journalist, auteur, Congospecialist, stichtend voorzitter Africalia) en Gie Goris (hoofdredacteur MO*, voorzitter Africalia) .  

Zondag 20 juli om 14u in François Laurentinstituut, Onderstraat, Gent


One Day meets South Africa


Op dinsdag 22 juli organiseert Oxfam-Solidariteit haar jaarlijkse One Day for Another World. Dit jaar staat deze dag volledig in het teken van de verjaardag van Nelson Mandela en Zuid-Afrika. Op en rond de Sint-Jacobsmarkt vinden de hele namiddag en avond boeiende voorstellingen plaats. In de namiddag kan je genieten van ‘The Champions’, een zeer meeslepende straatvoorstelling van de jongeren van Thesele, een theatergezelschap uit Soweto. ‘s Avonds zijn er optredens van Bantu Continua Uhuru, Sonti Mndebele, gevolgd door het speciaal voor deze dag ontwikkelde project Frederik Sioen meets Soweto. De dag wordt afgesloten met een optreden van Freshlyground, een waanzinnig populaire band in Zuid-Afrika.

Alle info over One Day meets South Africa op www.1day.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.