Zuid-Afrika wil meer kerncentrales

De Zuid-Afrikaanse minister van Energie, Buyelwa Sonjica, kiest voor kernenergie om meer stroom te produceren in zijn land. Ook andere Afrikaanse landen moeten volgens haar die optie overwegen. Zuid-Afrika dringt aan op samenwerking binnen Afrika.
Sonjica nam deel aan een tweedaagse ontmoeting met de leden van de commissie “Powering Africa: The Nuclear Option”. Doel van de conferentie was om na te gaan hoe kernenergie kan ontwikkeld worden in Afrika. Wereldwijd draaien er zeker 442 kerncentrales in 31 verschillende landen, maar daarvan bevinden er zich slechts twee op het Afrikaanse continent: de Zuid-Afrikaanse kerncentrales Koeberg-1 en Koeberg-2.

Beide centrales produceren vijf procent van de stroom in Zuid-Afrika. Negentig procent van de stroom wordt opgewekt in steenkoolcentrales. Maar kernenergie zit in de lift in Zuid-Afrika. Het land bouwt een hogetemperatuurreactor, een type dat veiliger zou zijn dan de huidige reactoren. Het Zuid-Afrikaanse energiebedrijf Eskom onderzoekt intussen de bouw van een tweede traditionele kerncentrale. Ook Egypte, Nigeria en Tunesië willen kerncentrales bouwen.

“Terwijl de vraag naar energie toeneemt, confronteert de impact van energiebronnen op de klimaatverandering ons met uitdagingen”, zegt Sonjica. Volgens de energieminister moeten er daarom nieuwe, niet-vervuilende technieken ontwikkeld worden, om aan de wereldwijde vraag te voldoen. Zuid-Afrika overweegt kernenergie in te zetten als alternatieve energiebron. Sonjica: “Nucleaire energie kan en moet deel uitmaken van de middelen om de energietoevoer te garanderen.”

De hoge kostprijs en de beperkte vraag naar elektriciteit maken het voor het merendeel van de Afrikaanse landen onmogelijk om een centrale te bouwen. Regionale samenwerking en de gezamenlijke bouw van centrales moeten een oplossing bieden. “Dit eist wel een nauwere samenwerking tussen de leiders van Afrikaanse landen”, zegt Sonjica.

Aan kernbrandstof is geen gebrek in Afrika. “Afrika bezit grote uraniumreserves die niet enkel geëxporteerd kunnen worden maar ook ingezet moeten worden om hier energie op te wekken”, aldus Sonjica. De opslag van het kernafval blijft volgens haar de “Achillespees” van kernenergie, maar tegen maart 2008 zou de Zuid-Afrikaanse overheid al een fonds opgericht hebben dat het radioactief afval moet beheren. Zuid-Afrika heeft ook aan het Internationaal Associatie van Atoomenergie gevraagd om toe te treden tot de gezamenlijke overeenkomst over veilig kernafvalbeheer.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.