Zuid-Afrikaanse ban op “Skiet die Boere”

Het hooggerechtshof in Johannesburg oordeelt dat de woorden “schiet de boeren” de Zuid-Afrikaanse grondwet overtreden. In de Zuid-Afrikaanse samenleving wordt “boer” vaak als een kleinerende term gebruikt voor blanken. De uitspraak is een overwinning voor de Afrikaners die zich als groep geviseerd voelen.

Rechter Leon Halgryn oordeelde in maart reeds dat “schiet de boeren” illegaal en ongrondwettelijk is. ‘Iedereen die deze woorden zingt, maakt zich schuldig aan aanzetten tot moord.’ aldus Halgryn in zijn uitspraak. Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) verzocht nog om ruimte te laten tot hoger beroep. Volgens de regeringspartij wordt geen rekening gehouden met de historische context. Maar de rechter had geen oren naar de argumenten van het ANC. Het protestlied Ayesaba Amagwala ontstond in de zwarte strijd tegen het blanke minderheidsbewind.

Gevolg voor Malema?

Het proces kwam tot stand nadat de blanke boer Willem Harmse naar het Hooggerechtshof van Johannesburg trok. Harmse behoort tot een groepering die ‘De maatschappij voor de bescherming van onze grondwet’ heet. Zij planden een protestdemonstratie tegen de torenhoge criminaliteit en boerderijmoorden in het land. Mohammed Vawda, een ander lid van de organisatie wilde “schiet de boeren” op een poster plaatsen omdat hij die woorden als “schiet apartheid” interpreteert. Hierop kwam het tot een zware discussie tussen beide heren. Volgens de Zuid-Afrikaanse media stierven ruim 3000 blanke boeren bij aanvallen op hun eigendommen sinds het einde van de apartheid in 1994.

Ruim 3000 blanke boeren stierven bij aanvallen op hun eigendommen sinds het einde van de apartheid in 1994.

De uitspraak van de Johannesburgse rechtbank heeft geen gevolg voor het nog lopende proces tegen Julius Malema, de leider van de ANC-jeugdliga. Bij dit fel gemediatiseerde proces wordt Malema door een Afrikaner-belangenvereniging beschuldigd van aanzetten tot moord. Vorig jaar zong Malema op enkele bijeenkomsten de woorden “schiet de boeren”. ‘Geen mens werd vermoord, verminkt of schade aangedaan sinds ik het lied zong.’ verdedigt Malema zich. Bekende Zuid-Afrikanen als Winnie Madikizela-Mandela, de ex-vrouw van oud-president Nelson Mandela, gooien hun gewicht in de strijd om een vrijspraak te forceren. De dertigjarige politicus wordt beschouwd als de rijzende ster binnen de ANC. President Jacob Zuma voorspelde in het verleden reeds meermaals dat Malema een toekomstige president van Zuid-Afrika is.

Apartheidstermen

Ook aan blanke kant worden de messen geslepen. Zo ontstond vorige week een rel rond Steve Hofmeyr. Deze Afrikaner is de bestverkopende lokale muzikant. In zijn nieuwste lied ‘Ons sal oorleef’ gebruikt hij het woord “kaffer”. Dit is het Afrikaanstalige equivalent van het Amerikaanse “nigger”. ‘Er wordt met twee maten en gewichten gewerkt. Afrikaners hebben traditionele termen als kaffer laten vallen vanwege racistisch. Waarom mag Malema dan nog steeds strijdkreten als ‘schiet de boeren’ uiten?’ vraagt Hofmeyr zich af. Afgelopen vrijdag speelde de artiest voor het eerst zijn nieuwste lied, maar weerhield zich ervan het woord ‘kaffer’ uit te spreken. ‘Indien Julius Malema zijn proces wint, dan zal ik me er zeker niet van weerhouden het woord uit te spreken.’ besluit de populaire zanger.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift