Zuid-Afrikaanse minister getipt als opvolger Yvo de Boer

De Zuid-Afrikaanse minister van Toerisme Marthinus van Schalkwyk is de grootste kanshebber om Yvo de Boer aan het het hoofd van het VN-klimaatagentschap op te volgen. De nieuwe klimaatchef van de VN krijgt de moeilijke taak om de wereld op één lijn te krijgen in de strijd tegen de klimaatverandering.
De Nederlander Yvo De Boer treedt op 1 juli af. Volgens verschillende bronnen heeft de commissie die een opvolger moet aanstellen inmiddels de selectie beperkt tot twee personen: van Schalkwyk en de Costa Ricaanse Christiana Figueres. Figueres maakt sinds 1995 deel uit van de Costa Ricaanse klimaatdelegatie en is dochter van José Figueres Ferrer, die drie keer president was van Costa Rica.
Belangrijk is dat de overblijvende kandidaten niet uit een westers, geïndustrialiseerd land komen, maar uit ontwikkelingslanden. De meeste bronnen duiden van Schalkwyk aan als grootste kanshebber, omdat hij de steun van belangrijke landen geniet en over de meeste troeven beschikt. Als minister kent van Shalkwyk de politiek goed, en als ex-gouverneur van de provincie Westkaap deed hij nog meer beleidservaring op. Bovendien maakte hij een goede beurt als minister van Leefmilieu in Zuid-Afrika voor hij minister van Toerisme werd.
Het is nu aan Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, om de knoop door te hakken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.