Zuid-Afrikaanse partijen beloven tolerante verkiezingscampagne

In Zuid-Afrika beloven 28 leiders van politieke partijen om tolerantie te promoten tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op 18 mei. Daarvoor hebben ze woensdag een verklaring getekend waarin ze onder meer ‘oorlogstaal’ vermijden.

In totaal nemen 121 partijen deel aan de komende verkiezingen. Om de verklaring te tekenen, heeft de Onafhankelijke Verkiezingscommissie (IEC) enkel de partijen gekozen die opkomen in twee of meer provincies. Onder die partijen zitten ook de voornaamste zoals het Afrikaanse Nationale Congres (ANC) van president Jacob Zuma, de Democratische Alliantie (DA) en de Inkatha Vrijheidspartij (IFP).

Bestuurslid van de IEC Brigalia Bam heeft tijdens de ceremonie op woensdag de partijen eraan herinnerd dat ‘de periode naar de verkiezingen even belangrijk is als de verkiezingsdag zelf, want het bepaalt of de mensen vrij zullen zijn om hun recht om te stemmen uit te oefenen.’ De parlementsverkiezingen in april 2009 waren de eerste zonder politiek geweld en met deze verklaring poogt de IEC het politiek klimaat vreedzaam te houden.

Alle 28 partijen beloven afstand te nemen van elke taal of actie die de eigen supporters of mensen uit de bredere bevolking aanzet tot ‘acties van intolerantie’. De verklaring stelt ook dat de partijen publiekelijk een einde maken aan het bestaan van no-go gebieden voor politieke campagnes.

Jobs en huisvesting

Jobcreatie en huisvesting zijn de voornaamste thema’s die tijdens de huidige verkiezingen naar voren zullen komen. Huisvesting is in Zuid-Afrika vaak een reden geweest voor protesten. Sinds 1994 zijn meer dan twee miljoen sociale huizen gebouwd, maar het tekort blijft groot.

Officieel zit meer dan 25 procent van de Zuid-Afrikanen in de werkloosheid. Het ANC stelde in januari een plan voor jobcreatie voor met onder meer 500 000 nieuwe jobs in de landbouw , 300 000 in de groene economie en 250 000 in de toerismesector. Maar voor het Congres van Zuid-Afrikaanse Vakbonden (Cosatu) is het niet duidelijk of dit ook gaat om ‘volwaardige jobs’. Daarmee bedoelt het congres langdurige jobs zonder contracten met een korte termijn. Steun van het Cosatu is belangrijk voor het ANC en de laatste tijd bestaat twijfel of dat congres de regeringspartij nu volledig zal steunen.

Verwacht wordt dat het ANC tijdens de campagne veel zal inzetten op de promotie van landhervorming waarin nationalisatie van gronden centraal staat. De grootste concurrentie voor het ANC zit in Western Cape, waar de DA een sterke positie heeft op zowel provinciaal als gemeentelijk niveau. In KwaZulu-Natal, thuisstad van Zuma, stoot het ANC ook op sterk verzet van de IFP die veel terrein heeft verloren sinds Zuma president is geworden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.