Zuid-Azië verdeeld over strijd tegen klimaatwijziging

De Zuid-Aziatische landen raken het maar niet eens over een gezamenlijke strategie voor de cruciale VN-Klimaatconferentie eind dit jaar in Kopenhagen. Nochtans loopt juist landen als India en Bangladesh groot gevaar als de klimaatwijziging zich doorzet.
Zuid-Azië zal hard moeten lobbyen als het op de VN-top in Kopenhagen de broodnodige steun wil krijgen, zeggen experts. De regio is uitermate kwetsbaar voor de gevolgen van de klimaatwijziging.
Maar onderling raken de Zuid-Aziatische landen het al jaren niet eens over een strategie. In 2002, tijdens de VN-Top voor Duurzame Ontwikkeling in Johannesburg, kon er bijvoorbeeld geen regionale sessie voor Zuid-Azië plaatsvinden omdat de regio hiervoor geen document ingediend had.
Eind vorige maand werd het gebrek aan samenhang opnieuw duidelijk tijdens een regionale klimaatconferentie in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Van de acht landen vaardigden slechts drie hun milieuminister af, de rest stuurde ambtenaren.
Onder de noemer ‘Van Kathmandu tot Kopenhagen’ zocht de conferentie naar een visie om de gevolgen van de klimaatwijziging voor de regio rond de Himalaya aan te pakken, een gebied waar de helft van de wereldbevolking woont.
“Ik zie hier niets van betekenis gebeuren”, zei een vertegenwoordiger van Bangladesh op de conferentie in Kathmandu. Zolang de klimaatwijziging geen verkiezingsthema wordt in de Zuid-Aziatische staten, “zal ze niet ernstig genomen worden”, zei milieuminister Mohammed Aslam van de Malediven geprikkeld. Geen enkel punt van deze eilandengroep ligt hoger dan 2,5 meter boven de zeespiegel.

Negen grootste rivieren


Volgens experts zijn de gletsjers op de bergen van de Hindoekoesj en de Himalaya, waar de negen grootste rivieren van Azië ontspringen, in een hoog tempo aan het smelten. De Internationale Commissie voor Sneeuw en IJs in Kathmandu zegt dat de gletsjers nergens ter wereld sneller krimpen dan in de Himalaya en dat ze tegen 2035 verdwenen kunnen zijn.
Door de stijgende temperaturen vindt men nu al insecten op grote hoogte, zegt Pradeep K. Mool van het Internationaal Centrum voor Geïntegreerde Bergontwikkeling (Icimod) in Kathmandu. “In Lhasa (de administratieve hoofdstad van Tibet) bijvoorbeeld gebruiken de mensen nu muskietennetten in de zomer.” Ook aan het basiskamp van de Mount Everest zijn muggen gesignaleerd. Dat verhoogt het risico op de verspreiding van malaria en dengue, zegt Mool.

Gletsjermeeruitbarstingen


Door de snel smeltende gletsjers ontstaan steeds meer en steeds grotere gletsjermeren in Nepal en Bhutan. “Sommige dorpsgemeenschappen leven met de voortdurende dreiging van de gletsjermeeruitbarstingen”, zegt Wereldbank-econoom Claudia Sadoff.
Landen als Bangladesh, India en Pakistan krijgen te maken het stijgende zeeniveau, en steeds meer en steeds intensere droogtes, overstromingen en cyclonen. Omdat in Bangladesh minstens 30 procent van de bevolking daar rechtstreeks de gevolgen van zal dragen, dreigt een volksverhuizing, zegt de Wereldbank.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.