Zuid-Korea gaat op walvissen jagen

De jaarlijkse bijeenkomst van de Internationale Walvisvaartcommissie in Panama is uitgedraaid op een teleurstelling voor natuurverenigingen. Zuid-Korea kondigde er tot ieders verrassing aan dat het net als Japan op walvissen gaat jagen voor wetenschappelijk onderzoek.

Zuid-Korea was in 1986 gestopt met de walvisvangst en hield zich sindsdien aan het internationale verbod op commerciële vangst. Maar op de jaarlijkse bijeenkomst van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) in Panama zei het hoofd van de Zuid-Koreaanse delegatie, Kang Joon-Suk, dat zijn land opnieuw op walvissen wil jagen, zij het voor wetenschappelijke doeleinden.

Japan, dat wereldwijd onder vuur ligt vanwege van de jacht op walvissen, gebruikt hetzelfde achterpoortje in het wereldwijde verbod op walvisjacht. Het moratorium staat landen toe om wetenschappelijk onderzoek te doen op walvissen, en het vlees van de gevangen dieren te verkopen.

Tegenwind

De Zuid-Koraanse delegatie liet nog niet weten hoeveel walvissen het land precies wil vangen, maar kreeg al felle tegenwind van landen als Australië en Nieuw-Zeeland. “Dit initiatief afschilderen als een ‘wetenschappelijk’ programma heeft niet meer geloofwaardigheid dan het zogenaamde wetenschappelijke programma van Japan, dat al lang gezien wordt als een vermomde commerciële vangst”, zei Murray McCully, de Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken in de krant Otago Daily Times. “Het is vandaag gewoonweg niet meer nodig om walvissen te doden om wetenschappelijk onderzoek te doen.”

Ook de Australische premier Julia Gillard was scherp. “Er is geen excuus voor wetenschappelijke walvisvangst en ik heb onze ambassadeur in Zuid-Korea opgedragen om dit thema op het hoogste niveau met de Koreaanse regering te bespreken”, zei ze op ABCnews.

James Lorenz van milieuorganisatie Greenpeace spreekt van een “schok en een absolute schande”. Hij pleit voor een brede coalitie binnen de IWC om het achterpoortje te sluiten dat landen de mogelijkheid geeft om een wetenschappelijke jacht te organiseren.

Natuurreservaat

De Zuid-Koreaanse aankondiging was niet het enige slechte nieuws vanuit Panama voor de walvissen en milieugroeperingen. Het voorstel van Zuid-Amerikaanse landen om een walvisreservaat uit te roepen in de Zuidelijke Atlantische Oceaan haalde het niet.

Het voorstel werd weliswaar gesteund door 64 procent van de delegaties, maar haalde daarmee net niet de nodige tweederde van de stemmen. Ook in 1998 werd al eens een gelijkaardig plan weggestemd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.