Zuid-Korea roept China op om Noord-Koreaanse vluchtelingen niet terug te sturen

De Zuid-Koreaanse President Lee Myung-Bak roept China op om Noord-Koreaanse vluchtelingen te behandelen “volgens internationale regels”. China zou naar verluidt 30 Noord-Koreaanse vluchtelingen gearresteerd hebben en van plan zijn hen terug te sturen naar hun vaderland, waar ze riskeren zwaar gestraft en zelfs gedood te worden.

  • CC Presidency Maldives Zuid-Koreaans president Lee Myung-Bak CC Presidency Maldives

“Zolang het geen criminelen betreft, denk ik dat de Chinese overheid de vluchtelingen moet behandelen volgens internationale normen”, verklaart Lee tijdens een persconferentie op televisie, aan het begin van het laatste jaar van zijn vijfjarige termijn als president.

Verschillende mensenrechtenactivisten, Zuid-Koreaanse parlementsleden en Noord-Koreaanse jongeren die in Zuid-Korea verblijven, betoogden vorige week voor de Chinese Ambassade in Zuid-Korea, om China op te roepen de vluchtelingen niet te repatriëren.

Park Sun-young, een Zuid-Koreaans parlementslid dat al langer vecht voor de rechten van de Noord-Koreaanse vluchtelingen, ging dinsdag in hongerstaking om de benarde toestand te benadrukken.

Hard beleid

Volgens schattingen zijn al meer dan 20.000 Noord-Koreanen hun vaderland ontvlucht, vooral sinds de enorme voedselcrisis die het land teisterde in het midden van de jaren 1990. Hoewel de situatie enigszins is verbeterd, is er nog steeds niet voldoende voedsel in het land. Mede als gevolg daarvan vluchten vele Noord-Koreanen naar China,  met de hulp van christelijke missionarissen, mensenrechtenactivisten of mensensmokkelaars.

Het harde beleid van China ten opzichte van de Noord-Koreaanse vluchtelingen is niet nieuw. China beschouwt deze mensen als illegale immigranten en stuurt ze dan ook terug naar hun thuisland.

Vluchtelingen die worden teruggestuurd naar Noord-Korea worden in hun eigen land beschouwd als verraders en riskeren om opgesloten te worden in één van de vele strafkampen. Enkele Noord-Koreanen die de kampen overleefden en naar Zuid-Korea vluchtten getuigden over de lijfstraffen, dwangarbeid en andere schendingen van mensenrechten die veelvuldig in de kampen voorkomen.

Volgens verschillende mensenrechtenactivisten heeft Kim Jong-un, de nieuwe leider van Noord-Korea sinds het overlijden van zijn vader Kim Jong-il eind vorig jaar, de straffen voor vluchtelingen verzwaard om zijn macht en leiderschap te laten gelden.

Mensenrechtenraad

De uitspraak van de president komt er een week nadat Zuid-Korea aankondigde de kwestie van Noord-Koreaanse vluchtelingen in China te zullen  aankaarten bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (UNHRC), die volgende week in Genève bijeenkomt. Verwacht wordt dat Zuid-Koreaanse diplomaten daar zullen ijveren voor de veiligheid en humane behandeling van Noord-Koreaanse vluchtelingen in Chinees gevangenschap.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.