Zuid-Koreaanse vrouwen krijgen de schuld van laag geboortecijfer

Zuid-Koreaanse feministen verzetten zich met hand en tand tegen plannen van de regering om illegale abortussen systematisch te gaan vervolgen. Dat zou moeten helpen het lage geboortecijfer in Zuid-Korea op te krikken. De regering krijgt steun van een groep gynaecologen en verloskundigen, die ingaat tegen het gangbare gedoogbeleid in de medische wereld.
Vrouwen in Zuid-Korea krijgen gemiddeld nog 1,19 kinderen. Dat is een dramatisch laag cijfer: er zijn ongeveer twee kinderen per vrouw nodig om een bevolking stabiel te houden. Ter vergelijking: in België en Nederland krijgen vrouwen gemiddeld 1,65 kinderen, in Frankrijk zelfs 1,98.
In november maakte de Presidentiële Raad voor Toekomst en Visie voorstellen bekend om het geboortecijfer weer te doen stijgen. Centraal staat daarin het voornemen om het wettelijke abortusverbod ook echt te gaan afdwingen. De plannen zouden na verdere bespreking begin 2010 door de regering worden geconcretiseerd.

Abortusland


Op een aantal uitzonderingen na mag vruchtafdrijving niet in Zuid-Korea, maar overtredingen werden nauwelijks bestraft. Volgens het ministerie van Gezondheid worden er in Zuid-Korea per jaar 350.000 abortussen uitgevoerd, terwijl er maar 450.000 kinderen worden geboren. Maar een Koreaanse volksvertegenwoordiger concludeerde in oktober op basis van een onderzoek dat er in werkelijkheid misschien wel 1,5 miljoen abortussen per jaar plaatsvinden. Dat zou willen zeggen dat drie op de vier zwangerschappen in Zuid-Korea worden afgebroken.
In de regering en in het parlement lijkt er nu een meerderheid gewonnen voor een consequente bestraffing van vrouwen die zonder een goede reden een abortus laten uitvoeren. Vrouwengroepen zijn verbolgen. “De regering ziet de vrouwen als baarmachines, eerder dan als menselijke wezens met reproductieve rechten”, staat er in een gemeenschappelijke verklaring die de vrouwenbeweging eind november verspreidde.

Gynaecologenfront


Maar de regering krijgt steun van een groep van een zevenhonderdtal gynaecologen en verloskundigen. Vandaag (20 december) begonnen die aan een tweede ronde van hun anti-abortuscampagne. Ze hebben zelf gezworen geen vruchtafdrijvingen meer uit te voeren en willen gerechtelijke procedures aanmoedigen tegen collega’s die ermee voortgaan.
De campagne is omstreden; de initiatiefnemers hebben een groot deel van hun collega’s tegen zich en hebben zelfs al doodsbedreigingen gekregen. Ook de politieke wereld is verdeeld. President Myung-bak Lee liet zich tijdens zijn verkiezingscampagne in 2007 ontvallen dat Zuid-Korea het probleem van de lage geboortecijfers kan oplossen “als vrouwen geen abortus laten uitvoeren”. Maar er zijn ook parlementsleden die de kant van de vrouwenbeweging kiezen. Zij argumenteren dat er geen verband is tussen de abortuscijfers en het lage aantal geboorten. Dat ligt volgens hen eerder aan sociaaleconomische problemen: kinderen zijn duur, er zijn weinig opvangmogelijkheden voor de kinderen van koppels die allebei willen blijven werken en vrouwen met kinderen worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt.
De regering lijkt dat enigszins in te zien. Er zijn al premies om gezinnen aan te zetten meer kinderen te krijgen, en in de nieuwe plannen is sprake van hogere uitkeringen en andere steunmaatregelen voor ongehuwde moeders en gezinnen met meer dan twee kinderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.