Zuid-Soedan niet bereid oliewinsten te delen

Het referendum van begin januari was slechts een eerste stap naar onafhankelijkheid voor Zuid-Soedan. Vanaf zondag 20 februari start het onderhandelingen met het noorden van Soedan over de grenzen, eventuele samenwerking en vooral ook de oliewinsten.

In juli 2011 wil Zuid-Soedan een officiële onafhankelijke staat zijn, maar daarvoor moet het wel eerst nog intens onderhandelen met Noord-Soedan. Die onderhandelingen beginnen op 20 februari. De grens zou voor ongeveer tachtig procent vastliggen. Daarnaast moet er ook een oplossing gevonden worden voor de bijna vijf miljoen Zuid-Soedanezen die nu in het noorden wonen en met de onafhankelijkheid plots een andere nationaliteit zouden krijgen.

Oliegeld

Het hete hangijzer in de onderhandelingen is olie. De olievelden liggen voornamelijk in het zuiden, de olieraffinaderijen en de meeste andere industrie in het noorden. Volgens de krant ‘Sudan Tribune’ is het zuiden niet meer bereid om de oliewinsten te delen zoals afgesproken in het vredesakkoord van 2005. Het zou het noorden enkel nog willen vergoeden voor het gebruik van de pijpleiding.

Nomaden integreren

De toekomst van Abyei-regio, een olierijk gebied net op de vermoedelijke grens tussen noord en zuid, is een bijkomend twistpunt. Ook hier had in januari een referendum moeten plaatsvinden, maar dat is uitgesteld. Eerst moet  er een akkoord komen over de deelname van de nomaden die daar een drietal maanden per jaar verblijven. Komende vrijdag zouden de regeringen van beide Soedans daarover de knoop moeten doorhakken. Geïntegreerde gevechtseenheden met soldaten van zowel Noord- als Zuid-Soedan staan daar in voor de veiligheid. Dat loopt echter niet van een leien dakje. In januari vielen in Abyei volgens AFP nog meer dan dertig doden in gevechten tussen  nomaden en de plaatselijke bevolking.

Intern verdeeld

Het noorden is niet het enige probleem van Zuid-Soedan. Intern kent het ook zijn conflicten. Het staakt-het-vuren tussen het Zuid-Soedanese leger en de rebellen rond ex-generaal George Athor, werd vlak na het referendum geschonden met meer dan 100 doden als gevolg. Daarnaast is er ook nog het Verzetsleger van de Heer van de rebellenleider Joseph Kony die na Oeganda nu ook deze regio onveilig maakt.

De regering van (Noord-)Soedan lijkt zijn pijlen opnieuw te richten op Darfur. Het was de laatste tijd relatief rustig in die westelijke regio van Soedan, maar volgens Human Rights Watch voert het regeringsleger sinds augustus 2010 in Centraal-Darfur opnieuw aanvallen op burgerdoelwitten uit.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.