Zuidelijk Afrika speelt in op vraag naar marihuana

Ondanks vereende inspanningen om marihuana uit te roeien, lijkt de politie in Malawi de strijd te verliezen tegen sluwe telers en smokkelaars. Malawi is de op één na grootste marihuanaproducent in Afrika, dat volgens de VN een steeds aanzienlijker deel van de wereldwijde teelt in beslag neemt. Eén van de oorzaken is dat de tabaksteelt minder opbrengt op de wereldmarkt.


Onlangs zijn zes drugsmokkelaars met 28 grote zakken marihuana aangehouden op een kerkhof in Nkhotakota. De lading was blijkbaar op weg naar Zuid-Afrika via een hele reeks vrachtwagens, ziekenwagens, veerboten en doodkisten. De zes werden geklist nadat dorpelingen zich zorgen begonnen te maken over de ontwijding van hun kerkhof. Ondanks de arrestaties zullen de andere boeren in Nkhotakota waarschijnlijk de teelt van cannabis niet opgeven, want die brengt veel meer op dan tabak, het belangrijkste marktgewas in het land. De tabaksprijzen liggen heel laag op de wereldmarkt. Welk ander gewas brengt mij anders meer geld op? vraagt een 42-jarige kweker die liever anoniem blijft uit angst voor arrestatie.

Om te ontsnappen aan de politie hebben de meeste hasjkwekers hun toevlucht gezocht in de afgelegen bergstreken waar er geen goede wegen zijn. De politie heeft tips gekregen dat sommige grotere druggroepen er hun marihuana verbergen in de uitgestrekte thee-, koffie en suikerplantages. Politiewoordvoerder George Chikowi beschrijft hoe vindingrijk de handelaars zijn. Zij vervoeren het spul in doodkisten in lijkwagens en ze gebruiken ook ambulances om voorbij wegblokkades te raken en te ontsnappen aan controles. Sommige drugbaronnen kopen jonge politieagenten om en vragen hun hasj te transporteren in politievoertuigen.De agenten nemen het risico en gebruiken een kerkhof als opslagplaats of verdeelpunt.

Volgens Chikowi wil de politie een totale oorlog voeren tegen de illegale handel en vliegtuig van de Zuid-Afrikaanse politie of het leger inhuren om de marihuanaplantages in de uithoeken van het land te vernietigen. De politie heeft vliegtuigen en helikopters nodig omdat de plantages niet bereikbaar zijn over de weg. Het is onze bedoeling de teelt, de consumptie, de aanvoer en het transport van marihuana volledig uit te roeien. Daarvoor hebben we ook auto’s nodig en onderzoekers die enkele maanden willen verblijven in de brousse waar de hasj wordt verbouwd.

Ondanks de transportmoeilijkheden heeft de politie toch al verschillende raids uitgevoerd. Eind vorig jaar viel zij binnen in boerderijen in de districten Nkhotakota en Mzimba in het centrum en het noorden van het land. Zij vernietigde meer dan honderdduizenden marihuanaplanten, goed voor ruim 61 ton drugs.

Uit een rapport van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties UNDP blijkt dat in Malawi op minstens 156.000 hectaren marihuana wordt gekweekt. Een studie van Peter Gastrow van het Instituut voor Veiligheidsstudies in Pretoria over de handel in cannabis in zuidelijk Afrika, stelt dat Zuid-Afrika de vierde grootste producent van marihuana ter wereld is. In 2000 kon de Zuid-Afrikaanse politie volgens het rapport de hand leggen op 718.000 kg - 16 procent van wat wereldwijd in beslag is genomen. In 2001 werd nog eens 496.000 kilo ingehouden met een waarde van ongeveer 55 miljoen euro.

De VN stelde vast dat tussen 1999 en 2000 bijna een vierde van alle cannabis in beslag is genomen in zuidelijk Afrika. In 2000 was de grote wereldwijde toename vooral het gevolg van vangsten in enkele Afrikaanse landen, vooral Zuid-Afrika (718 ton), Malawi (312 ton) en Nigeria (272 ton). De VN concludeerde ook dat het aandeel van Afrika in de wereldwijde vangst was gestegen van ongeveer tien tot 32 procent en dat het aandeel van Noord- en Zuid-Amerika was gedaald van 80 tot 61 procent. De wereldwijde vraag naar cannabis blijkt dus te stijgen en de toevoer stijgt navenant, vooral vanuit zuidelijk Afrika.

In Malawi wordt de strijd tegen de kweek van marihuana ook bemoeilijkt door de rastafaris, die er bij de regering op aandringen om de drug te legaliseren. De rastafaris zoeken steun bij de nationale ombudsman van Malawi. Die moet hun helpen ‘dagga’ te legaliseren, die volgens hen deel uitmaakt van hun religie.

Niemand mag zich verschuilen achter een religie om de wetten in dit land te overtreden, stelt de overheid. Maar sommige rastafari’s verklaarden voor de rechtbank dat ze hasj blijven roken zolang de grondwet van Malawi de vrijheid van godsdienst erkent, al heeft het gerecht daar geen oren naar. Merkwaardig genoeg hebben de rastafari’s een bondgenoot in de regerende partij van het Verenigd Democratisch Front. Joe Manduwa, parlementslid en voormalig landbouwminister vroeg het parlement een tijdje geleden cannabis te legaliseren om de buitenlandse inkomsten van het land op te drijven. Het wordt hoog tijd dat Malawi zijn toevlucht zoekt tot het kweken van marihuana om meer inkomsten uit het buitenland te verwerven. Zijn voorstel werd meteen gekelderd door zijn collega’s in het parlement.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.