Zuiden sticht eigen ontwikkelingsfonds van 40 miljoen

Als de rijke westerse landen het niet doen, dan moet het Zuiden solidair zijn met zichzelf. Dus hebben de rijkste ontwikkelingslanden zich gisteren (donderdag) op de Top van het Zuiden in Katar geëngageerd om 40 miljoen dollar te verzamelen voor een speciaal ontwikkelingsfonds om armoede, honger en menselijke catastrofes het hoofd te bieden. Gastland Katar spekt het met 20 miljoen dollar, China en India dragen elk twee miljoen bij.

De oprichting van een Zuiders Fonds voor Ontwikkeling is de meest concrete verwezenlijking van de top van het Zuiden van afgevaardigden van de G77 van 12 tot 16 juni in Doha, Katar. De G77 is een groep ontwikkelingslanden die onder VN-paraplu samenkomen en die nu al 132 leden telt.

Ik hoop dat landen uit het Noorden en het Zuiden geld vrijmaken voor het fonds, zei sjeik Hamad bin Khalifa Al-Thani van Katar.

De emir van Katar kondigde ook aan dat hij tegen volgend jaar 0,7 procent van het bnp van zijn land wil opzij zetten om aan ontwikkelingssamenwerking te doen. Hij garandeerde dat 15 procent gereserveerd zou worden voor de armste landen uit Afrika. De 0,7 procentnorm is een decenniaoud engagement onderschreven door de Algemene Vergadering van de VN. Hij is echter alleen van toepassing op de 22 industrielanden van het noorden. Toch wil Katar zichzelf de norm opleggen.

De Katarese minister van Buitenlandse Zaken had scherpe kritiek voor de rijke landen. Wij hebben onze beloftes gehouden, onze economieën geliberaliseerd en de sociale aanbevelingen ingewerkt in onze nationale ontwikkelingsstrategieën. Maar de rijke landen hebben hun beloftes voor steun aan ontwikkelingsprojecten niet gehouden, zei minister Hamad Bin Jasim.

De tweede bijeenkomst van de G77 had vooral tot doel de verdere toenadering tussen de ontwikkelingslanden te stimuleren, om zo hun onderhandelingspositie op de internationale fora te versterken. In september maakt de Algemene Vergadering de balans op van de millenniumdoelstellingen, de internationale minima inzake ontwikkeling die de wereldleiders bij de eeuwwende ondertekenden. En ook de bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie in Hongkong in december, waar de vrijmaking van de wereldhandel besproken wordt, komt eraan.

Met de bijeenkomst wilden de landen vooral aandacht vragen voor de thema’s die de ontwikkelingslanden nauw aan het hart liggen: de strijd tegen de armoede en tegen aids, maar evengoed de onevenwichten in de wereldmarkt. Behalve de hervorming van de VN-Veiligheidsraad, pleitten de G77 ook voor de oprichting van een Sociale en Economische Ontwikkelingsraad.

De top keurde aan het eind van de rit een actieplan en een verklaring goed. Die sommen de ongelijkheden en knelpunten inherent aan het internationale economische systeem op. (MM/ADR)Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift