Zuiden van VS blijft zweren bij steenkool

Enkele tientallen steenkoolcentrales in het zuiden van de VS genereren meer dan drie kwart van alle CO2-uitstoot door elektriciteitscentrales in de VS. Dat blijkt uit een rapport van Environment America.
In 2007 dumpten alle energiecentrales in de VS samen 2,56 miljard ton CO2 in de atmosfeer. Van de 25 meest vervuilende centrales in het land staan er 10 in het zuiden. Een van die tien is de vuilste centrale van allemaal, Plant Scherer van Southern Company in South Georgia, goed voor 27,2 miljoen ton CO2. “Het is de meest CO2-vervuilende centrale ter wereld, en ze stoot ook nog eens 771 kilogram kwik per jaar uit”, zegt Lee Martin, lid van de organisatie Georgians for Smart Energy.
Sommige delen van de regio rond de centrale voldoen aan de standaarden van het Amerikaanse milieuagentschap EPA. De uitstoot van de Sherer-centrale is volgens Martin ook nefast voor de visvangst in meren en rivieren en leidt tot meer astmagevallen.

Schone energie


De steenkoolsector verzet zich actief tegen de overgang naar schone energie. De American Coalition for Clean Coal Electricity, een lobbygroep van de sector, spendeerde in 2008 alleen al meer dan 40 miljoen dollar aan lobbyisten en reclame.
Toch ziet het er niet erg goed uit voor steenkool als energiebron. De EPA kondigde vorige week aan dat het CO2 en andere broeikasgassen voortaan als vervuilers beschouwt die schadelijk zijn voor de volksgezondheid. “Nu kan de EPA de grootste uistoters van broeikasgassen ter verantwoording roepen”, zegt Emily Figdor van Environment America.
Energieleverancier Progress Energy Carolinas kondigde begin deze maand al aan dat het tegen 2017 een aantal van de meest vervuilende centrales wil sluiten. “Het bedrijf ziet de bui al hangen”, zegt Elizabeth Ouzts van Environment North Carolina. “Steenkool is niet alleen vuil, het wordt ook steeds duurder.”
Volgens bronnen binnen het bedrijf is het goedkoper om op gas over te schakelen in plaats van de steenkoolcentrales milieuvriendelijker te maken. “Gas is schoner dan steenkool, maar we zouden liever een meer agressieve omschakeling naar schone technologie zien”, zegt Ouzts.
Georgia is een van de Amerikaanse staten die blijft zweren bij steenkool. Power4Georgians, een coalitie van tien regionale energieleveranciers, stelt een nieuwe centrale voor die 2,1 miljard dollar zou kosten en voor 1600 banen moet zorgen tijdens de bouw. Lokale activisten zijn teleurgesteld met de plannen. “Als je alles bekijkt, zie je dat we precies in de verkeerde richting evolueren”, zegt Jennette Gayer van Environment Georgia. “We krijgen er mogelijk drie nieuwe centrales bij. Dat is beangstigend als je ziet dat de rest van het land voor alternatieve energie kiest.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.