Zuiden zet eigen vorsers in de bloemen

Twee medici uit China en Taiwan en twee wiskundigen uit Brazilië en India delen dit jaar de Wetenschapsprijs van Trieste. De onderscheiding voor wetenschappers uit ontwikkelingslanden werd zaterdag toegekend op een conferentie van de Academie voor Wetenschappen voor de Ontwikkelingslanden (TWAS) in het Braziliaanse Angra dos Reis.
De onderzoeker Jacob Palis, directeur-emeritus van het Nationaal Instituut voor Zuivere en toegepaste Wiskunde in Rio de Janeiro, werd onderscheiden voor zijn wiskundige modellen die helpen complexe dynamische verschijnselen als de opwarming van de aarde of de aangroei van de wereldbevolking te begrijpen.

Palis deelt de prijs op het gebied van de wiskunde met C.S. Seshadri, de directeur van het wereldwijd gerenommeerde Instituut voor Mathematica in het Indiase Chennai. Seshadri is een autoriteit in de algebraïsche geometrie, een belangrijke discipline in de hedendaagse wiskunde.

Ook in de medische wetenschappen zijn er twee winnaars. Chen Ding-Shinn, de decaan van de Faculteit Geneeskunde aan de Nationale Universiteit van Taiwan, ontdekte dat hepatitis B niet alleen levercirrose maar ook leverkanker veroorzaakt. Hij overtuigde de overheid een vaccinatiecampagne op te zetten die in veel andere landen nagevolgd werd.

Rao Zihe, de directeur van het Instituut voor Biofysica van de Chinese Academie der Wetenschappen, werd onderscheiden voor zijn bijdrage tot de biologie en met name voor zijn onderzoek rond ziekteverwekkers als het SARS-virus dat enkele jaren geleden tot grote ongerustheid leidde.

De Trieste-prijs ontleent zijn naam aan de stad in het noordoosten van Italië waar de TWAS gevestigd is. Het initiatief wordt gesubsidieerd door Illycafé, een Italiaanse koffieketen die ook vanuit de havenstad werkt.

Tijdens de conferentie in Angra dos Reis vindt er ook een vergadering plaats van ministers van Wetenschap en Technologie van de G77, een samenwerkingsverband van 132 ontwikkelingslanden binnen de VN. Er worden minstens een twintigtal eminenties verwacht.

De G77 reikt in Brazilië zijn eigen Prijs voor Wetenschap, Technologie en Innovatie uit aan de Colombiaanse fysicus Pedro Antonio Prieto.

Vandaag (4 september) discussieert het Derdewereldnetwerk van Wetenschappelijke Organisaties in Angra dos Reis (TWNSO) over nieuwe financieringsbronnen voor wetenschap en innovatie in het zuiden.

Triesteprijswinnaar Palis breekt een lans voor meer samenwerking tussen ontwikkelingslanden op het vlak van wetenschap en onderzoek. Hij vindt dat Brazilië daarin het goede voorbeeld geeft, onder meer via studiebeurzen die veelbelovende studenten uit Afrika in staat stellen in Brazilië te doctoreren. Dergelijke uitwisselingen “veranderen de wereldkaart van wetenschap en technologie, oordeelt Palis. Een buitenlands doctoraat schept volgens hem een band “die nooit meer verbroken wordt.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.