Zwakke staten werden nog zwakker in 2007

Zwakke staten die aan het einde van 2006 op instorten stonden, werden vorig jaar nog zwakker. Zelfs al voor de explosie van de brandstof- en voedselprijzen die instabiliteit aanwakkeren. Dat meldt de laatste editie van de Failed States Index die gisteren werd gepubliceerd in Foreign Policy Magazine.
De Index, een project van Foreign Policy en het Fund for Peace (FFP), stelt dat Somalië in 2007 Soedan heeft ingehaald als het meest instabiele land ter wereld. De oorzaak van die stijging was de door de Verenigde Staten gesteunde aanval van Ethiopische militairen op islamistische milities die een groot deel van het land onder controle hadden. De Ethiopiërs wisten de islamisten te verdrijven.

Soedan, dat twee jaar bovenaan de lijst stond, schoof op naar de tweede plaats. Zimbabwe, waar een door de overheid gesteunde geweldscampagne de oppositiekandidaat zondag dwong zich terug te trekken uit de verkiezingen, steeg van de vierde naar de derde plaats.

Het westelijke buurland van Soedan, Tsjaad, bezet nu de vierde plaats, net voor het door de Amerikanen bezette Irak. Vorig jaar, toen sektarisch geweld in Irak toenam en het land afstevende op een totale burgeroorlog, stond het land nog op de tweede plaats.

Minieme vooruitgang



De samenstellers van de Index constateren dat de extra militairen die de VS naar Irak stuurden en een agressievere aanpak van de opstand geleid hebben tot een verbetering van de situatie in Bagdad, hoewel de vooruitgang nog steeds ‘breekbaar’ is. De vooruitgang in Irak was miniem en er is heel weinig nodig om een omgekeerde trend in gang te zetten. Voedseltekorten, een moord op hoog niveau of een aanval die etnische sentimenten voedt, kunnen daarvoor genoeg zijn, zeggen de samenstellers.

De ranglijst wordt vastgesteld op grond van twaalf sociale, economische en politieke indicatoren. Landen waar de stabiliteit in 2007 aanzienlijk verbeterde ten opzichte van 2006, zijn Ivoorkust (achtste plaats), Haïti (veertiende plaats) en Liberia (34ste plaats).

In verschillende landen nam de onveiligheid in 2007 flink toe. De Index noemt in het bijzonder Bangladesh (12), waar al twee jaar een noodtoestand voortduurt, Pakistan (9), waar oud-premier Benazir Bhutto werd vermoord en Israël (57), waar de instabiliteit op de Westelijke Jordaanoever toenam en het vertrouwen in de regering afnam. Israël behoort daarmee voor het eerst tot de zestig meest kwetsbare landen.

Van de twintig meest fragiele staten liggen er elf in Afrika bezuiden de Sahara. Behalve Somalië, Soedan, Zimbabwe, Tsjaad en Ivoorkust, zijn dat de Democratische Republiek Congo (6), de Centraal Afrikaanse Republiek (10), Guinee (11), Ethiopië en Oeganda (16) en Nigeria (18). Volgens de Index is Noorwegen het meest stabiele land ter wereld.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.