Zware aanval taliban doet Kaboel op grondvesten daveren

Dinsdag 13 september hebben de taliban een zware aanval uitgevoerd op overheidsgebouwen in Kaboel. Het geweld in Afghanistan heeft dit jaar een hoogtepunt bereikt met een record aantal burgerlijke slachtoffers.

Ongeveer tien taliban militanten, waaronder een aantal zelfmoordactivisten, hebben een gezamenlijke aanval gelanceerd op verschillende doelwitten in Kaboel. Er werden onder andere raketten afgeschoten op de Amerikaanse ambassade, het NAVO-hoofdkwartier en later in de namiddag bliezen twee zelfmoordterroristen zich op in het westen van de stad. Volgens Al Jazeera kwamen minstens vier Afghaanse politiemannen, twee burgers en vijf militanten om het leven. Sinds een aantal maanden wordt Kaboel steeds vaker opgeschrikt door  aanvallen van opstandelingen. Zo werd Kaboel vorige maand nog getroffen door een zware aanval waarbij negen mensen omkwamen.

Hulp van Afghaanse veiligheidspersoneel

Volgens de denktank Stratfor is het zeldzaam dat taliban militanten zo ver in hart van Kaboel weten door te dringen. Waarschijnlijk hebben ze hulp gekregen van Afghaans veiligheidspersoneel. Daarnaast denkt de denktank dat de aanval weinig kans heeft op slagen, maar vooral psychologische schade wil aanbrengen om zo de gesprekken tussen de Verenigde Staten en talibanleiders te ondergraven.

De NAVO vermoedt dan weer dat de taliban met deze aanval de “Afghanisering” van het veiligheidsbeleid probeert te verhinderen. Deze “Afghanisering” houdt in dat westerse troepen steeds meer van hun taken overdragen aan het Afghaanse leger en politie, om zo het land tegen 2014 te kunnen verlaten. ‘De taliban trachten de transitie [van bevoegdheden] te stoppen, maar dit zal niet lukken’, liet Anders Fogh Rasmussen, secretaris-generaal van de NAVO, in een reactie op de aanval weten. Momenteel hebben Afghaanse troepen reeds de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van Kaboel.

Bloedigste jaar sinds 2001

Volgens de Verenigde Naties zijn er van januari tot juni 1462 burgers omgekomen, een record sinds het uitbreken van de oorlog in 2001. Maar ook NAVO-troepen hebben het zwaar te verduren. Sinds 2001 zijn er 2712 slachtoffers gevallen onder de NAVO-troepen waarvan meer dan veertig procent het afgelopen anderhalf jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Bram Vranken studeert Conflict and Development aan de UGent en is in april een maand in Bangladesh voor zijn scriptie over landloze boeren, voedselsoevereiniteit en klimaatverandering.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.