Zweden zit zonder afval

Zweden moet noodgedwongen afval importeren uit het buitenland, omdat de Zweedse bevolking zelf niet genoeg weggooit. Het afval is nodig om voldoende stroom te produceren.

De meeste landen zoeken naar manieren om hun afval kwijt te raken, maar Zweden zit dus met het omgekeerde probleem. Het land beschikt over een geavanceerd programma om afval te verbranden en zo stroom op te wekken voor honderdduizenden gezinnen.

Maar de Zweedse bevolking is bij de meest milieubewuste ter wereld wat afval betreft, en recycleert ongeveer 96 procent. Er blijft dus simpelweg niet genoeg afval over voor de stroomproductie, en het land ziet zich genoodzaakt om afval uit het buitenland aan te voeren. Voortaan zal daarom jaarlijks 80.000 ton vuilnis ingevoerd worden uit buurland Noorwegen.

Financieel vaart Zweden er alleen maar wel bij: Noorwegen betaalt om het afval te verwerken, en Zweden haalt er ook nog eens goedkope energie uit. Zweden denkt er ook aan om afval uit landen als Italië, Roemenië en Bulgarije in te voeren.

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift