Zwitserse politie ontmantelt school van sans-papiers

De Zwitserse politie heeft een school ontmanteld waar migranten zonder papieren Duitse taallessen kregen.
Verscheidene politieagenten, de helft in oproeruitrusting, bestormden donderdag de Autonome School Zürich (ASZ). Ze jaagden de krakers weg, namen het lesmateriaal in beslag, vernietigden het gebouw gedeeltelijk en verwijderden de ramen, waardoor het niet langer bewoonbaar is.
De ASZ begon in april in een leegstaand gebouw aan de rand van de stad volgens het doe-het-zelfprincipe. Iedereen kon er gratis cursussen geven en volgen. Een breed aanbod was het gevolg, gaande van taallessen over computerlessen tot cursussen in de beginselen van zone-energie.
Leraar Ruedi Salzmann, die de raid meemaakte, is verbijsterd. “We dachten te kunnen blijven tot de zomer.” De gemeenteraad van Zürich had eind november gezegd dat hij de bezetting zou gedogen, wellicht tot de zomer van 2010, wanneer er een nieuwe school wordt gebouwd.
Zwitserland telt naar schatting honderd- tot tweehonderduizend sans-papiers. De laatste jaren heeft het land, dat acht miljoen inwoners telt, zijn asielbeleid meermaals verstrengd. Daardoor zijn veel migranten in de illegaliteit beland.
Bah Saidou, zelf een migrant zonder papieren, was een van de leraars in de ASZ. Hij gaf Duits. Volgens hem zijn de gevolgen voor zijn leerlingen erg aangezien de kennis van de Duitse taal hun integratie in de Zwitserse samenleving en dus hun asielaanvraag ten goede kon komen. “De meesten van ons wonen in noodopvangcentra en hebben geen toegang tot onderwijs.”
Volgens de politie was de raid nodig omdat de krakers een illegale en gevaarlijke kabel hadden geïnstalleerd. De krakers zeggen dat het stadsbestuur zijn belofte niet was nagekomen om zo’n kabel te installeren en dat ze het daardoor wel zelf hadden moeten doen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.