Aäron
De Fruyt

Aäron De Fruyt is professioneel en vrijwillig actief bij Rikolto (Vredeseilanden), CATAPA en Act4Change. Hij is klimaatactivist en lid van Generation T, een duurzaamheidsnetwerk voor jonge Belgische changemakers. Zijn interesses gaan uit naar hoe macro-economische theorieën – om een globale transitie waar te maken – heel concreet worden omgezet in lokale actie. Zijn invalshoeken vertalen zich in de organisaties waarin hij actief is.

Bij Rikolto ontdekte hij hoe lokale boerenorganisaties van familiale landbouwers op globale markten actief en aanwezig kunnen zijn om zo op grote schaal sociale en planetaire duurzaamheid in het voedselsysteem te kunnen vrijwaren. CATAPA plaatst een dan weer erg specifieke problematiek (extractivistische mijnbouw in Zuid-Amerika) in bredere kaders van neokoloniale en neoliberale exploitatie en is een beweging van verzet, van inheemse gemeenschappen in het Amazonewoud tot Belgische consumenten. Bij Act4Change ten slotte is hij getuige van een groeiende beweging jonge Belgische ondernemers die resoluut kiezen voor een planeet en samenleving in evenwicht.

Burgerparticipatie en de zoektocht naar een échte democratie staan hier centraal. De rode draad doorheen deze organisaties is een definitieve transitie naar een circulaire en postgroei economie waar grenzen van mens en planeet radicaal gerespecteerd worden. Waar ongelijkheid en onderdrukking (in de vorm van seksisme, racisme, classisme, speciesisme…) voorgoed tot het verleden behoren. 

alle artikels van Aäron De Fruyt

Het nieuwste van Aäron