Bahreini's getuigen over de repressie

Anders dan de internationale stilte doet vermoeden, is de democratische opstand in Bahrein nog dagelijkse realiteit. MO* trok met een toeristenvisum naar het gesloten golfstaatje en sprak er met tal van getuigen over de terreurcampagne van de overheid tegen de opstandelingen.

In de reportage Democratische volksopstand in Bahrein die verscheen in MO*magazine van december 2011 laat MO*redactrice Tine Danckaers activisten, slachtoffers en nabestaanden van de Bahreinse repressie aan het woord. Via het onderstaand overzicht kan u de volledige getuigenissen lezen (klik op de foto’s of de titeltjes).

Anonieme getuige over folteringen door Bahreinse ordediensten
Ik ontmoette Abdullah Fadlain (fictieve naam) in een dorp in Bahrein. Van 24 april tot en met 3 juli zat hij in Bahreinse gevangenissen, en was hij veelvuldig het slachtoffer van foltering. Zijn getuigenis daarover had hij al online gezet. Hij was bereid om zijn haarscherpe en schokkende relaas opnieuw te doen, live deze keer. Achteraf vertelde mensenrechtenactiviste Zainab Al Khawaja, die voor me tolkte, dat ze niet alles had vertaald. Sommige stukken vond ze te vernederend om woordelijk te herhalen in zijn bijzijn.

 

Mariam Mahid Abdulla Salman: 3 maanden cel voor een sms
Het verhaal van Mariam Mahid Abdulla Salman is niet het meest markante dat we optekenden in Bahrein. Wat haar verhaal dan wel zo bijzonder maakt: het is exemplarisch voor wat vele andere Bahreini’s meemaakten sinds het begin van de revolutie. Ze werd opgepakt omdat ze “genoeg” zei.

De familie van Mohammed Abdulhadi al-Shakar
Mohammed Abdulhadi al-Shakar is 22 jaar en zit sinds 16 september in een Bahreinse cel. Waarom hij daar zit weet hij niet. Evenmin begrijpt hij dat zijn broer hem niet komt halen. Mohammed heeft een verstandelijke beperking. MO* sprak in oktober met zijn broer en tante.

De familie van Ali Jawad al-Sheikh
Sitra, een dorp vlakbij petrochemische bedrijven en ver verwijderd van shoppingmalls en middenklasse, verloor sinds het begin van de opstand in februari al vier mensen. Ze liggen samen begraven als martelaren aan de rand van het dorp. Eén van die ‘martelaren’ is Ali, een jongen van veertien. Op 31 augustus, de dag van het Suikerfeest, kreeg hij een stuk traangasgranaat in de nek. De jonge Ali betaalde ondraaglijk zwaar omdat hij demonstreerde voor verandering. Een onderzoek kwam er niet, de politie ontkent elke betrokkenheid in Ali’s dood.

Reumatologe Fatima Haji
‘Het begon op de nacht van 14 februari toen het eerste slachtoffer, Ali Mushaima, viel. Onze eigenlijke rol als dokters in Salmanya begon op 17 februari, nadat de ordediensten op gewelddadige manier de demonstranten op het Parelplein hadden aangevallen. Wij ontvingen die toestroom van gewonden omdat Salmanya vlakbij het Parelplein ligt en omdat het nu eenmaal het grootste hospitaal in Bahrein is. Er waren doden gevallen, honderden gewonden werden binnengebracht, met wonden en medische problemen door traangas, plastic kogels en rubberkogels. Ik had dienst die dag.’

 

Herlees ook de blog die Tine bijhield tijdens haar verblijf in Bahrein:

 

  • 22/10/11
    De veertienjarige Ali werd op 31 augustus door politiekogels gedood

    Terug thuis. Ik ben ongerust. De Bahreinse overheid heeft -geen twijfel mogelijk– kopies van mijn foto’s. Op die foto’s staan getuigen die hun verhaal ook een gezicht wilden geven.

  • 20/10/11
    creatief met repressie

    Eén ding is zeker: de Bahreini’s zijn –ondanks het bijzonder repressieve klimaat- creatief met burgerlijke ongehoorzaamheid.

  • 18/10/11

    Terwijl de wereld de andere kant opkijkt, zet de Bahreinse overheid zijn dagelijkse campagne voort om elke opposant van het regime op gewelddadige en wetteloze manier te onderdrukken. De Bahreini’s zijn het eens: genoeg is…

  • 17/10/11

    ‘Natuurlijk was ik bang toen ik in juli werd vrijgelaten’, vertelt de twintigjarige Ayat al-Gormezi. ‘De politie had me verzekerd dat ze me zouden vinden als ik zou spreken. ‘Vergeet wat er gebeurd is tijdens je gevangenschap…

  • 15/10/11
    © UNDP

    Gisteren lieten Bahreini’s me het ware gezicht van hun land zien. Ik sprak onder meer met Nabeel Rajab, gezicht nummer één van de mensenrechtenbeweging in Bahrein, en voor veel sjiitische Bahreini’s een lokale held, die me…

  • 13/10/11

    ‘Bahrein, ah, de speeltuin van Saoedi-Arabië’, reageerde een vriend die er een decennium geleden even was gepasseerd tijdens zijn vele werkgerelateerde reizen naar Saoedi-Arabië. ‘Alles wat bij de Saoedi’s niet mag, is…

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.