03.10

MO*lezing: Giftig afval is geen gewone handelswaar [With Bare Hands]

© Tomaso Clavarino

Donderdag 3 oktober van 17:30-20:30, Beursschouwburg Brussel

Gratis inkom. Hier inschrijven

In de jaren 1970 en 1980 vond er een reeks giframpen plaats die alle te maken hadden met internationale handel. Daardoor groeide er binnen de internationale gemeenschap weerstand tegen vrijhandel met gevaarlijke stoffen. Door bedenkelijke toepassingen van de wetten kwam aan die praktijken echter geen einde. Nochtans zorgen elektronisch afval en uitgeleefde schepen voor de schadelijkste toxische stromen ter wereld.

MO* berichtte hierover in een uitgebreid dossier (Schepen slopen, brokken maken), het Nederlandse onderzoeksprogramma Zembla brengt een verhaal op 12 september en ook France 1 zond onlangs een reportage uit.

Deze MO*lezing, in het kader van de Veertiendaagse van de Solidariteit, staat stil bij de wereldwijde dumping van afval en de impact van dergelijke praktijken op de toenemende ongelijkheid.

De lezing wordt afgesloten met de performance With Bare Hands (Live): Life in Bangladesh’s Shipbreaking Yards, geschreven door Isacco Chiaf, Sharanya Deepak, Serenella Martufi en Caroline Massie.

Sprekers:

  • Baskut Tuncak — Speciaal rapporteur voor schadelijke stoffen en afval (VN OHCHR)
  • Jim Puckett — Basel Action Network
  • Syeda Rizwana Hasan — Bangladesh Environmental Lawyers Association (BELA)
  • Gaelle Dusepulchere — FIDH — International Federation for Human Rights
  • Koen De Proost — Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen 
  • Gie Goris — Moderator, MO*

Hier inschrijven

Deze MO*lezing is een samenwerking van MO* met Shipbreaking Platform en FIDH, in het kader van de Veertiendaagse van de Solidariteit van de Stad Brussel. Ze wordt ook aangekondigd als WITH BARE HANDS. Toegang is gratis, maar registreren is verplicht: klik hier.

          

donderdag, 3 oktober, 2019 - 17:30