Congolese gezondheidswerkers op de bres voor toegankelijke gezondheidszorg

Fotograaf Joris Hermans trok met steun van Memisa naar de Democratische Republiek Congo en werd er geconfronteerd met een rauwe realiteit. De gezondheidswerkers die hij in beeld bracht proberen er basisgezondheidszorg toegankelijk te maken voor iedereen, ook in de meest afgelegen dorpen.

De foto’s van Joris vertellen een verhaal van hoop en doorzettingsvermogen. Een gebrek aan transport en infrastructuur zijn de voedingsbodem voor de creativiteit van de lokale ploegen. Daar waar een gewone ambulance niet bruikbaar is, worden met de hulp van Memisa alternatieven als de moto-ambulance of een boot-ambulance geïntroduceerd.

‘Het is een wonder dat we overal heelhuids aankwamen.’

In een ziekenhuis waar geen elektriciteit is, worden zonnepanelen op het dak geïnstalleerd. Essentieel materiaal, zoals chirurgische kits of materiaal voor bloedtransfusies, wordt door Memisa verdeeld.

Zo kunnen de lokale ploegen de meest essentiële medische zorgen toedienen aan hun patiënten.

Hermans: ‘Ik had verwacht dat we over slechte wegen zouden moeten rijden, maar het was tien keer erger dan dat. Van wegen was soms geen sprake en het is een wonder dat we overal heelhuids aankwamen.’

Het ziekenhuis van Lusanga is in slechte staat. De gezondheidswerkers roeien er met de riemen die ze hebben om patiënten de beste zorgen te geven.
© Joris Hermans

In de meest afgelegen gebieden, waar wegen onberijdbaar zijn, zet Memisa in op boot-ambulances om zwangere vrouwen en zieken naar het ziekenhuis te brengen.
© Joris Hermans

Ngemenki komt aan in het ziekenhuis van Sia na een lange voettocht en een stuk met de boot-ambulance. Ze verbijt in stilte haar weeën, terwijl de verpleegster nagaat of het kind nog in leven is na het uitputtende traject.
© Joris Hermans

Medicatie is schaars in de operatiezaal van het ziekenhuis van Sia. Met de hulp van Memisa worden essentiële geneesmiddelen aangekocht en verdeeld.
© Joris Hermans

In Sia is fotograaf Joris Hermans getuige van een spoedkeizersnede. Mama Elodie bevalt van een gezonde jongen, die de naam van haar geluksbrenger krijgt: Joris.
© Joris Hermans

De weg tussen Djuma en Kinzamba is zeer slecht berijdbaar, waardoor medisch materiaal moeilijk ter plaatse geraakt. Geregeld worden schoppen bovengehaald om de jeep vrij te graven.
© Joris Hermans

In Kinzamba installeerde Memisa een moto-ambulance om patiënten en zwangere vrouwen over de slechte wegen naar het ziekenhuis te brengen. Een lokaal comité beheert de ambulance via een sociale kas waartoe alle patiënten bijdragen.
© Joris Hermans

Dokter Christian van Kinzamba legt uit hoe schrijnend de waterproblematiek in de regio is. Slechts 2% van de bevolking in deze regio heeft toegang tot zuiver drinkwater. 67% van zijn patiënten heeft te kampen met ziektes gerelateerd aan vervuild water.
© Joris Hermans

Memisa is een Belgische ngo die strijdt voor toegang tot gezondheidszorg. Het verminderen van moeder- en kindersterfte is één van haar prioriteiten. In de Democratische Republiek Congo geeft de organisatie structurele steun aan meer dan 4,5 miljoen inwoners.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3210   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift