Foto's uit Palestina en Samoa winnen Nikon Press Photo Award 2013

Vandaag, 29 april, reikte Nikon zijn Press Photo Awards uit, een officiële prijs voor Belgische persfotografen. Pauline Beugnies, fotografe voor onder andere La Libre Belgique, ging met de hoofdprijs aan de haal met een serie over Batter in Palestina. De prijs voor beloftevolle fotografen ging naar Sanne De Wilde voor haar reeks over albino’s in Samoa.

Het Fotomuseum van Antwerpen was vandaag het kader voor de uitreiking van de Nikon Press Photo Awards 2013. Met de organisatie van de Nikon Press Photo Awards zet Nikon de mooiste of meest originele persfoto’s van Belgische, of in België verblijvende, persfotografen in de kijker.

Uit de 130 inzendingen, met in totaal 1105 foto’s, selecteerde de zeskoppige jury de serie Batter van Pauline Beugnies.

Zij bracht het dagelijkse leven in beeld in een regio getekend door geweld. Jurylid Lisa Van Damme: ‘Een reeks die een sereen beeld geeft van een dorp in de stilte voor de storm. De beelden zijn geen harde confrontatie, maar laten toch heel duidelijk voelen dat er iets op til is. Ze laten juist door die zachtheid de spanning voelen.’

Beloftevolle fotografe

Sanne De Wilde maakte een reeks portretten van albino’s in Samoa, getiteld Kekea Samoa. Joachim Naudts van het FoMu in Antwerpen zegt over de winnende reeks van Sanne: ‘Een fantastische reeks over albino’s op de Samoa eilanden. Het gaat niet over uitbuiting, of mishandeling, maar is een eerlijke weergave van deze mensen op een mooie en kleurrijke manier die het gebrek aan kleur compenseert.’

Andere winnaars

De prijzen in de categorieën News, Portrait, Sport en Stories werden toegekend aan respectievelijk Tim Dirven, Charlie De Keersmaecker, Peter De Voecht en Colin Delfosse.

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift