Dossier: 

Het precariaat viert feest in Griekenland

Terwijl Alexis Tsipras zich opmaakt voor zijn inhuldiging als kersvers premier, worden Europese politici geconfronteerd met een nieuw politiek landschap in Griekenland dat hen mogelijk zal dwingen het Europese besparingsbeleid te hertekenen. Gisteravond (25 januari) vierde Athene alvast uitbundig het nieuwe begin. Een visueel verslag door Tess Vonck.

De linkse anti-besparingspartij Syriza behaalde een beslissende overwinning, maar net geen absolute meerderheid. Voor de Grieken zelf is deze overwinning vooral een momentum van het precariaat, de werkloze jongeren en arbeidersklasse wiens precaire bestaan door de crisis en het besparingsbeleid al zes jaar onderaan de bodem van de samenleving zwalpt. 

Klik hier om de feiten over de verkiezingsuitslag op een rijtje te zien!

© Tess Vonck

Aanhangers van Syriza kijken vol spanning naar de eerste resultaten die binnenkomen. Deze worden op grote schermen meegegeven aan het publiek in Athene.

© Tess Vonck

Athene is duidelijk klaar voor een feestje en krijgt dat later op de avond ook.

© Tess Vonck

Die Linke, de meest “linkse” partij in de Bondsdag in Duitsland betuigt haar steun aan Syriza en diens leider Alexis Tsipras.

© Tess Vonck

Uit Portugal komt steun van het Bloco de Esquerda, het Links Blok of de lokale socialistische partij.

© Tess Vonck

Enkele mensen uit Finland laten het ook niet na hun vreugde met de wereld te delen.

© Tess Vonck

‘IMG, EU, en ECB, blijf kalm en ga naar de hel.’ Weinig plaats voor nuance op de straat na een politieke overwinning.

© Tess Vonck

Er wordt blij gedanst onder de vlag van de lokale universiteit.

© Tess Vonck

Zoi Konstantopoulou (onder, rechts) is advocate en maakt als stemmenkanon kans om minister van Justitie te worden. Ze belooft dan te strijden tegen corruptie.

© Tess Vonck

Na het feestvieren worden de straten schoongeveegd en vraag heel Europa zich af wat er staat te gebeuren in Griekenland.

© Tess Vonck

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur

  • Tess Vonck is nomade en freelance schrijfster. Na haar Master Sinologie en twee jaar in China en Taiwan, behaalde ze een master Journalistiek aan Lessius Hogeschool.