Hoe vrij is de vrouw? De strijd om het vrouwenlichaam

Op woensdag 8 maart, internationale vrouwendag, organiseerde MO* in het Vlaams-Nederlands Huis deBuren een drukbijgewoonde gespreksavond over het thema van de lente-editie van MO*magazine: de strijd om het vrouwenlichaam. Bekijk hier enkele sfeerbeelden en herbeluister de geluidsopname.

  • © deBuren Het voltallige panel. © deBuren
  • © deBuren Anissa Doudouh © deBuren
  • © deBuren Bieke Purnelle © deBuren
  • © deBuren Michiel Leezenberg © deBuren
  • © deBuren John Vandaele © deBuren

Extreem religieuze groepen lijken geobsedeerd door het lichaam, de publieke aanwezigheid, de vrijheden en de verantwoordelijkheden van de vrouw. Ook de verdedigers van Europese waarden en normen kiezen bij voorkeur voor boerkini’s, hoofddoeken en vrouwenlichamen als strijdperk. Tegelijk zorgde de strijd tegen verkrachtingen in Latijns-Amerika vorig jaar voor enorme betogingen, vechten Afrikaanse meisjes voor het recht op hun natuurlijke haar en worden seksuele en reproductieve rechten de inzet van geopolitiek. 

Op internationale vrouwendag spraken we over de politieke betekenis van het vrouwenlichaam met Anissa Doudouh, Bieke Purnelle en Michiel Leezenberg. Moderator was MO*journalist John Vandaele.

© deBuren

Anissa Doudouh

Anissa Doudouh is masterstudente in de Politieke Wetenschappen en medewerker van Mvslim, een online community die creativiteit, zelfontplooiing en ondernemerschap bij moslims aanmoedigt en moslims uit de hele wereld met elkaar in contact wil brengen. Anissa is een jonge moslima met een uitgesproken mening.

© deBuren

Bieke Purnelle

Bieke Purnelle werkt als directeur voor RoSa, het kenniscentrum voor gender, feminisme en gelijke kansen. Als columniste voor onder meer MO* schrijft ze over grote en kleine maatschappelijke thema’s en hoe die elkaar kruisen. Ze is ook betrokken bij de burgerbeweging Hart Boven Hard en heeft een uitgesproken mening over verschillende maatschappelijke thema’s.

© deBuren

Michiel Leezenberg

Filosoof Michiel Leezenberg is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en is auteur van het onlangs verschenen boek De Minaret van Bagdad. Hierin onderzoekt hij de veranderingen van de seksuele normen en praktijken in de islamitische wereld. Want er heeft zich pas heel recent, en heel langzaam, een nieuwe, striktere seksuele moraal ontwikkeld. Eerder publiceerde hij onder meer Islamitische filosofie. Een geschiedenis (bekroond met de Socrates-wisselbeker 2002) en, met Robbert Woltering, De Koran voor beginners.

Herbeluister hier de integrale geluidsopname van de avond.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift