'No erection without protection'

Gisteren (1 december) was het Wereldaidsdag, een dag waarop openheid en communicatie - zowel bij mensen met als zonder hiv - rond het issue gepromoot wordt. Wereldaidsdag ontstond in 1987 en wordt sinds 1997 ondersteund door UNAIDS, de aidsorganisatie binnen de Verenigde Naties. Toon Verlinden en Marianne Busschots wonen in Zuid-Afrika en schrijven als Wereldbloggers voor MO*. Ze maakten beiden foto’s van de, soms grappige, borden langs de kant van de Zuid-Afrikaanse wegen die mensen moeten aanzetten tot veilig vrijen. Toon voorziet ze van een woordje uitleg.

 • © Toon Verlinden en Marianne Busschot Don't be negative if you are positive © Toon Verlinden en Marianne Busschot
 • © Toon Verlinden en Marianne Busschot Wrap it or zip it! © Toon Verlinden en Marianne Busschot
 • © Toon Verlinden en Marianne Busschot Be a man, not a fool. Put a condom on your tool © Toon Verlinden en Marianne Busschot
 • © Toon Verlinden en Marianne Busschot No erection without protection © Toon Verlinden en Marianne Busschot
 • © Toon Verlinden en Marianne Busschot When you love her, use a cover © Toon Verlinden en Marianne Busschot
 • © Toon Verlinden en Marianne Busschot Men with balls stop HIV from scoring © Toon Verlinden en Marianne Busschot
 • © Toon Verlinden en Marianne Busschot Stop infection, use protection © Toon Verlinden en Marianne Busschot
 • © Toon Verlinden en Marianne Busschot Men with balls wear condoms © Toon Verlinden en Marianne Busschot
 • © Toon Verlinden en Marianne Busschot Give your jock a jacket © Toon Verlinden en Marianne Busschot
 • © Toon Verlinden en Marianne Busschot Cool couples come at the same time © Toon Verlinden en Marianne Busschot

Alle HIV en AIDS-behandelingen zijn in Zuid-Afrika volledig gratis voor de bevolking, een hele overwinning als je bedenkt dat de vorige president van het land, Thabo Mbeki, in 2000 nog steeds ontkende dat HIV werd veroorzaakt door een virus en hij Westerse medicijnen uit het land weerde.

De borden leren ons dat we een serieus thema niet altijd op een serieuze manier moeten aanpakken.

Na buurlanden Swaziland, Lesotho en Botswana heeft Zuid-Afrika het hoogste percentage HIV-infecties ter wereld. Maar liefst 6,3 miljoen mensen of 19,1% van de bevolking is besmet. De epidemie is nog lang niet onder controle, al wordt er nu wel tegen gevochten.

Er worden verschillende preventiecampagnes op poten gezet. Eén kleinschalige campagne focust op humoristische borden langs de kant van de weg die mannen aanzetten tot verantwoord gedrag. De borden leren ons dat we een serieus thema niet altijd op een serieuze manier moeten aanpakken.

Zo herkennen we condoomgebruik in de leuze ‘No erection without protection’, en probeert het bord ‘Cool Couples come at the same time’ koppels er toe aan te zetten om samen op gesprek te gaan bij de HIV-adviseur.  Zo voorkom je dat een van de twee partners zijn of haar HIV-status kan verzwijgen voor de andere.

We zijn op de goede weg, maar de HIV-epidemie is nog lang de wereld niet uit. Lees daarover gerust nog eens het artikel ‘Vijf redenen waarom de aids-epidemie de wereld nog niet uit is.’ Het is jammer genoeg nog altijd brandend actueel.

Of tover gewoon een glimlach op je gezicht als je deze tien preventieborden bekijkt. Want het moet ook niet altijd serieus zijn…

Toon Verlinden en Marianne Busschots wonen in Zuid-Afrika. Hij is reis- en wetenschapsjournalist. Zij is arts in een ruraal ziekenhuis waar ze de HIV en TB-afdeling leidt. Samen schrijven ze de Wereldblog en het Hangmatdagboek.be waar je inzichten, belevenissen en tips en tricks uit Zuid-Afrika kan lezen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

 • Wereldbloggers in Zuid-Afrika

  Toon Verlinden en Marianne Busschots wonen in Zuid-Afrika. Hij is zelfverklaard Trophyhusband én reis- en wetenschapsjournalist. Zij is arts in een ruraal ziekenhuis waar ze de H

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.