Over de Oder-Neisse en langs de Donau

“Nestor” brengt jonge Europese democratieën in beeld

© Johannes De Bruycker

 

Europa zit middenin een zogenaamde ‘perfecte storm’. Hernieuwde spanningen tussen Rusland en de Europese Unie, massamigratie en de onveranderde ongelijkheid tussen EU-leden vormen samen een explosieve cocktail. Men zou denken dat de Europese lidstaten als reactie de krachten zouden bundelen met in het achterhoofd de ideologie die ooit hechte samenwerking inspireerde: ‘nooit meer oorlog’. Niet is minder waar. Grote leiders vervallen vaak in wederzijds wantrouwen en beschuldigen elkaar blindelings van het verraden van de Europese waarden.

‘Nestor’ is een magazine over Centraal en Oost-Europa, gemaakt door de journalisten en reporters van The Caravan’s Journal. De verhalen die ze brengen, komen uit tien verschillende landen en gaan tot de kern van de problemen die de regio maken tot wat ze nu is. Nestor heeft als doel om heersende taboes te negeren, stereotypes te vernietigen en in te gaan tegen het dominant narratief van zowel Brussel als Warschau. De reporters steken de Oder-Neisse over en wandelen langs de Donau. Ze nemen je mee op zoek naar bekende kenmerken van jonge democratieën: trots, gretig en bitter. Ze berichten over onderwerpen die te weinig aandacht krijgen in de West-Europese media.

‘Nestor’ verwijst naar de ‘Nestor Kronieken’, één van de eerste belangrijke werken van de Slavische literatuur, ondertussen bijna duizend jaar oud. In het magazine zijn enkel illustraties van lokale kunstenaars te vinden, op die manier is ‘Nestor’ stevig ingebed in de visuele cultuur van Oost-Europa.

Het eerste deel van dit grootse project is de tentoonstelling Nestor: Oost-Europa in Gent. Van 10 tot 13 mei strijkt The Caravan’s Journal neer in de Carrington Gallery, Burgstraat 18k in Gent. Het programma is gevuld met debatten, live stories, fotografie, film screenings an kunst. Op 10 mei, vanaf 19u30, wordt de tentoonstelling officieel geopend. De avond is gevuld met interessante sprekers, een eerste zicht op de verhalen van Nestor, live muziek en een afsluitend feest. Er worden ook enkele werken tentoongesteld. De opbrengst van deze avond gaat integraal naar de productie van het magazine.

© Johannes De Bruycker

 

© Johannes De Bruycker

 

© Johannes De Bruycker

 

© Johannes De Bruycker

 

© Johannes De Bruycker

 

© Johannes De Bruycker

 

© Johannes De Bruycker

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift