‘Surrender or Die’: Het leven in Syrische belegerde gebieden door de lens van de slachtoffers

‘Surrender or Die’, het was de keuze die de inwoners van Oost-Aleppo, afgesloten van de wereld, verstoken van noodhulp, kregen van de Syrische generaal die de belegering van de stad organiseerde in het najaar van 2016. De gelijknamige fototentoonstelling in het Europees Parlement wil aandacht vragen voor deze wrede militaire tactiek, en tegelijkertijd de veerkracht en overlevingstechnieken van Syriërs die belegerd worden in de verf zetten.

© Karam al-Masry

 

Kinderen op weg naar school op de eerste schooldag in Aleppo. De oorlog heeft een grote invloed op het onderwijs. Volgens cijfers van de Verenigde Naties zouden meer dan twee miljoen kinderen in Syrië niet meer naar school gaan.

© Karam al-Masry

 

Dit zijn twee overlevenden van een luchtaanval op een woonwijk in Aleppo. Sinds het begin van het conflict zouden al 1.2 miljoen huizen beschadigd zijn. 400.000 woningen zouden compleet vernietigd zijn.

© Karam al-Masry

 

Een vrouw kijkt naar het dode lichaam van haar broer dat van onder het puin gehaald wordt. Een barrel bomb heeft net haar werk gedaan. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International zou tussen januari 2014 en mei 2015 slechts 1% van de slachtoffers van barrel bombs gewapende strijders geweest zijn.

© Bilal Bayoush

 

Een groep mannen inspecteert het luchtruim na een luchtaanval in Aleppo.

© Radwan al-Homsy

 

Leden van de civiele bescherming genaamd De Witte Helmen proberen een tankstation te blussen dat gebombardeerd werd door de Russische luchtmacht.

© Abdelsalam Hamza

 

Een meisje pompt water op in Oost-Ghouta. Volgnes een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou twee derde van de Syrische bevolking geen toegang hebben tot proper water. Daardoor zijn ze kwetsbaar voor allerlei ziektes.

© Fady al-Shamy

 

Een man fietst door het puin van een wijk in Oost-Ghouta. Brandstof is zeer schaars in belegerde gebieden, de bevolking is aangewezen op de fiets of de benenwagen.

© Fady al-Shamy

 

Tenzij je creatief bent, zoals deze man. Hij produceert brandstof uit gesmolten plastic. Een techniek die volgens SMART News Agency in 2013 ontstond in Oost-Ghouta, een buitenwijk van Damascus.

© Qusay Noor

 

Een kind speelt tussen het puin van een vernietigd amusementspark. Door de oorlog is het land één grote ruïne.

© Fady al-Shamy

 

Een Syriër in Oost-Ghouta aan het werk in een atelier waar houtkachels gemaakt worden. In de winter kan het tot -15° worden in Syrië. Belegerde gebieden hebben doorgaans geen toegang tot elektriciteit of brandstof. Mensen doen wat ze kunnen om zich warm te houden.

© Fady al-Shamy

 

Een oude man sprokkelt hout en alles wat brandbaar is. Aangezien het openbaar leven in belegerde gebieden volledig stilligt moeten mensen zelf voorzien in hun verwarming, voedselvoorziening en medische zorg. Dat onder constante bedreiging van bommen.

Het Europees Parlement debatteerde gisteren over de EU-strategie in Syrië en stemt op 17 mei een resolutie hierover. Met deze tentoonstelling willen de organisatoren, 11.11.11 en ASML/Syria, humanitaire luchtdroppingen boven belegerde gebieden bovenaan op de agenda plaatsen. Ook moet de EU volgens hen concrete actie ondernemen om de belegeringen te doen stoppen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Schrijft over klimaat, conflict en geopolitiek

    Willem schrijft over klimaatopwarming, conflicten en geopolitiek. Geografisch volgt hij voornamelijk, maar niet uitsluitend, Afrika en het Midden-Oosten.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.