“‘Actuele politiek in Bolivia’
De Belgische politiek lijkt de laatste tijd wat op apengapen te liggen (van hieruit lijkt de regeringsvorming enkel een kwestie van lange tenen en dovemansoren). De Boliviaanse politiek is niet veel productiever, maar wel veel dynamischer. Een overzichtje van de Boliviaanse politieke actualiteit.
Eerst en vooral: de grondwetgevende vergadering. Deze moest op 6 augustus van dit jaar klaar zijn met zijn werk en de nieuwe grondwet presenteren. De 255 leden van de vergadering hadden daarvoor 1 jaar de tijd maar van dat jaar werden er 8 maanden gespendeerd aan de discussie over het reglement van de vergadering. Er werd uiteindelijk beslist om de vergadering met een half jaar te verlengen, maar ook nu wordt ze verlamd door een discussie zonder eind.
Een ander punt van discussie is de hervorming van het pensioenstelsel. Tot nu toe hadden enkel mensen van 65 jaar en meer recht op een jaarlijks pensioen van 1.800 bolivianos (165 euro). Dit zal nu worden uitgebreid naar een maandelijkse toelage van 200 bolivianos (18 euro) voor iedereen van 60 jaar en ouder. Geen slechte zaak natuurlijk, maar zoals zo vaak in Bolivia komt er uit de oostelijke laaglanden een sterke kritiek op de maatregel opgelegd door de regering van president Morales.
Het geld voor deze hervorming zal namelijk komen uit de inkomsten van de herziene contracten voor olie- en gaswinning met grote multinationals (de zogenaamde ‘nationalisering’ van de olie- en gasindustrie). Tot nu toe gingen deze inkomsten naar de besturen van gemeenten en departementen. Door de nieuwe regeling zien deze nu een derde van hun budget uit deze bron verdwijnen. De gemeenten en departementen uit het oosten van het land beschouwen dit als een zoveelste aanslag op hun claim voor meer autonomie door het centrale bestuur in La Paz.
De nieuwe grondwet die er maar niet lijkt te komen, de regering die zonder veel overleg beslissingen van bovenaf oplegt en de soms overdreven reactie daarop vanwege oppositie en politieke en civiele leiders in het oosten van het land en de algemene onvrede onder de bevolking hebben er voor gezorgd dat er de laatste tijd weer heel wat stakingen, protestbetogingen en wegblokkades waren. Het ziet er niet naar uit dat de genoemde problemen snel zullen worden opgelost en Bolivia lijkt dan ook een erg woelige periode tegemoet gaan.