Antisemitisme versus Antizionisme. Reacties op de boycotactie.

Blog

Antisemitisme versus Antizionisme. Reacties op de boycotactie.

Antisemitisme versus Antizionisme. Reacties op de boycotactie.
Antisemitisme versus Antizionisme. Reacties op de boycotactie.

Het is een steeds terugkerende misvatting dat wie tegen Israël durft ageren ook een antisemiet is. Zionisten gebruiken de Holocaust graag als excuus om zich boos te maken op iedereen die het Israëlische beleid niet onvoorwaardelijk steunt. Ook mensen die minder geïnformeerd zijn over de Palestijnse kwestie, maken spontaan die vergissing.

Kaïn is Abel niet.

Het is een spijtige veralgemening. Het feit dat de blanke heersers in Afrika een Apartheidsbeleid voerden, betekent niet dat alle blanken racisten zijn. Net zo min betekent de Apartheid in Israël dat alle joden daar achter staan. Dat schreef ik al in een vorig blogje. Het feit dat sommige Palestijnen willen vechten voor hun vrijheid betekent niet evenmin dat Palestijnen de vrede niet nastreven. Wie bedenkingen heeft bij de daden van een persoon in een bepaalde omgeving, veroordeelt daarmee het karakter van de hele familie niet.

Zionisten tegen de boycotactie.

Gisteren kreeg ik -viavia- een mailtje binnen van een jood die meldde dat het joodse forum haar leden opriep om te ageren tegen de Boycot van Israël. Democratisch als ik ben, geef ik die mensen hier ook het woord, ongecensureerd:

“VERSE BOYKOT ACTIE TEGEN ISRAËLISCHE PRODUCTEN

Voor de ingang van een Delhaize winkel in de voorstad van Brussel (St Jans Molenbeek) heeft een Palestijnse vereniging “Platform Palestina” samen met de bekende anti-Israëlische organisaties verleden week een actie georganiseerd tegen Israëlische producten. Ongeveer 15 mensen hebben bij de klanten geëist om daten en andere producten met het opschrift van Isral niet te kopen. Zij hebben de mensen voorgelicht dat deze waren geïmporteerd worden van de Bezette gebieden en voorzien worden van een stempel “made in Isr”. Ook hebben ze geklaagd dat de joodse kolonisten de Arabische jeugd uitbuit en voor “moord-prijzen” laten werken. Men weet niet hoe groot het succes was van deze actie. Men mag niet vergeten dat daar ter plaatse een meerderheid van inwoners van Arabische afkomst woont. Zo dus zullen ze het niet moeilijk gehad hebben met hun actie.
Men herinnert zich dat er enige tijd terug al zo’n boykot actie was en het joodse ‘Forum’ in Antwerpen een actie georganiseerd heeft die een tijdje geholpen heeft.
Maandag op de vroege avond om 6 uur organiseert het joodse ‘Forum’ opnieuw een soortgelijke actie in Antwerpen aan de Delhaize Plantijnlei 106 (zie verder de melding)/
Joden en ook niet-joden zijn opgeroepen om te komen en alle Israëlische producten van Delhaize op te kopen.
Zullen de duistere antisemitische verenigingen die het conflicht van het Midden-Oosten naar België willen importeren weten dat bij iedere boycot aktie zullen andere opstaan en opzettelijk (daffke) de geboykoteerde Israëlische producten opkopen.

OPROEP:
Het joodse ‘Forum’ van Antwerpen: Grote aktie tegen boykot van Israëlische producten. Delhaize Plantin en Moretuslei 106 maandagavond vooravond van Chanukka, 6 uur ‘s avonds. Toont Uw solidariteit. Komt alle Israëlische producten opkopen (opgelet: koop geen groenten vanwege de Sjemittah [Sabbathjaar]”.

Joden voor de boycotactie.

Deze tekst maakte mij nieuwsgierig naar andere kanalen over de boycotactie. Dus ging ik surfen. Ik begon bij Jesjoeroen, Jodendom tegen Zionisme. Na mijn blog “Joden bidden voor een snelle vreedzame ontmanteling van Israël”, kreeg ik van daar een proficiat. Daar stond ook een uitnodiging bij om “ter vervollediging de blog van de studievereniging Jesjoeroen te ontdekken.” Inderdaad veel interessant leesvoer.“Thoratrouwe antizionistische inzet en anti-imperialistische solidariteit. U vindt hier Rabbijnse teksten (vooral S R HIRSCH strekking), nieuws en achtergrondinfo.”

In mijn zoektocht naar onze boycotacties vond ik op die website onderstaande teksten:

“Jodendom is geen Zionisme en Zionisme geen Jodendom. Heel historisch Palestina moet bevrijd worden van het zionistische juk, opdat Palestijnse Joden en Moslims er samen in vrede kunnen leven. Om meer te weten leest het boek van de Canadese Joodse professor Yakov M. RABKIN “In naam van de Thora: de geschiedenis van de antizionistische Joden” (Houtekiet 2006) en surf alvast naar de Blog van de studievereniging Jesjoeroen/Jodendom tegen Zionisme www.bloggen.be/jesjoeroen. Proficiat aan de moedige activisten van COBI die deze boycotactie doorvoerden.”
“KOOP GEEN ZIONISTISCHE PRODUCTEN!
MAAK U NIET MEDEPLICHTIG AAN DE ZIONISTISCHE ROOF VAN PALESTINA, HET HEILIG LAND,
WEES SOLIDAIR MET DE ANTIZIONISTISCHE JODEN EN MET DE MOSLIMBEWONERS VAN HET LAND:
KOOP GEEN ZIONISTISCHE FRUIT EN GROENTEN!”

Internetgebruikers voor of tegen de boycot?

Terwijl ik mij aldus zat te verdiepen in de woorden van Joden voor en tegen het Zionisme, was er op de website van Indymedia een straffe discussie aan de gang over onze boycotactie in Gent. http://www.indymedia.be/nl/node/25056
Gelukkig ging ik op die webstek ook nog eens langs. Want ook daar stond het verwijt van antisemitisme. Maar ik las met respect de 2 reacties van Mehdi: een degelijke uitleg die getuigt van veel achtergrondkennis. Bovendien geeft hij blijk van een open onderzoekgeest die op zoek gaat naar de correcte argumentatie. Ben ik bevooroordeeld? Zijn discours gaat wel dezelfde richting uit als de mijne. Hij brengt zelfs een extra voorbeeld aan van de “veralgemeningen” waar ik mijn blog mee opende: “Het veroordelen van een politiek systeem van een staat zegt niets over de kwaliteit van haar inwoners. Het is niet omdat Hitler in de jaren 30 een fascistisch regime runde in Duitsland, dat alle Duitsers daarom fascist waren.”

Tja, misschien kan ik daarmee afsluiten. Wie nog meer wil lezen, kan misschien de tekst van Mehdi opzoeken.