Bouw vluchtelingencentrum geblokkeerd

Bouw vluchtelingencentrum geblokkeerd

Bouw vluchtelingencentrum geblokkeerd
Bouw vluchtelingencentrum geblokkeerd

25 juni 2010

Een vijftigtal actievoerders uit verschillende Europese landen blokkeren sinds vanochtend de bouwwerf van het geplande gesloten centrum in Steenokkerzeel. Ze protesteren tegen het Europese migratiebeleid en het opsluiten en repatriëren van mensen zonder papieren.

De actievoerders vinden de repressie tegen migranten een internationaal gegeven en zeggen dat een poging om een migratiestop te handhaven enkel zal leiden tot meer geweld en onmenselijkheid. ‘Migratie heeft altijd bestaan en zal altijd blijven bestaan.’
De actievoerders ketenden zich vast aan de ingang en op het bouwterrein zelf met lock-ons, metalen buizen waarin ze hun armen vastmaakten. Een betonblok van 500 kilo, waaraan de activisten zich hebben vastgeketend, verhindert de doorgang van vrachtwagens en auto’s.
 
België telt momenteel zes gesloten centra. Mannen, vrouwen en kinderen, zonder een geldige verblijfsvergunning worden er opgesloten. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens tikte België al meermaals op de vingers voor de uitwassen van zijn  migratiebeleid. Toch blijft de Belgische Staat, onder meer via de uitbouw van meer gesloten centra, dat beleid verderzetten.
‘De centra voor mensen zonder papieren zijn zones buiten de wet, waar mensen worden opgesloten terwijl ze enkel hun miserie, een oorlog of onderdrukking wilden ontvluchten’, zegt een van de actievoerder. ‘De centra zijn onmenselijk. Ze staan symbool voor ons racistisch migratiebeleid.  Dat beleid stoelt op repressie van mensen zonder papieren. Het sluit hen uit van elk recht en doet hen in de marginaliteit terechtkomen.’