Concurrentiekracht van China neemt toe

Concurrentiekracht van China neemt toe

09 september 2010

De concurrentiekracht van China neemt toe. Op de rangschikking van economieën met de grootste concurrentiekracht, vandaag gepubliceerd door het World Economic Forum (WEF), staat China nu op plaats 27, dat is twee plaatsen hoger dan vorig jaar.

China bevestigt niet alleen zijn plaats in de top 30 in deze Global Competitiveness Index 2010-2011, van alle grote groeilanden staat de Aziatische reus het hoogst. De voorsprong op de drie andere zogeheten BRIC-landen blijft groot. Brazilië staat op 58, India op 51 en Rusland 63. Zuid-Afrika, een andere grote opkomende economie, bevindt zich in dezelfde buurt: op 54.
Het eerste Latijns-Amerikaanse land vinden we op de dertigste plaats: Chili. Daarna komen Panama (53), Costa Rica (56) en Brazilië (58). Het eerste Afrikaanse land is Tunesië (32), in Afrika ten zuiden van de Sahara staat Zuid-Afrika (54) het hoogst, op de voet gevolgd door Mauritius.
De concurrentiekracht van de Verenigde Staten blijft dalen. Vorig jaar moest het zijn eerste plaats afstaan aan Zwitserland, dit jaar moet het ook Zweden en Singapore laten voorgaan. Scandinavië heeft drie landen in de top 10: Zweden, Finland en Denemarken. De andere landen in de top 10 zijn Duitsland, Japan, Nederland en Canada. België staat op 19.
Voor het samenstellen van de Global Competitiveness Index houdt het World Economic Forum rekening met twaalf criteria, onder meer instellingen, infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs, efficiëntie van de arbeidsmarkt, marktomvang en innovatie. Het WEF gebruikt daarbij reeds gepubliceerde gegevens en een enquête bij 13.500 sleutelfiguren uit de zakenwereld in 139 landen.