Geen straf na dodelijke duw G20-top

Geen straf na dodelijke duw G20-top

Geen straf na dodelijke duw G20-top
Geen straf na dodelijke duw G20-top

22 juli 2010

Een agent die Ian Tomlinson duwde tijdens de G20-top op 1 april 2009 in Londen, wordt niet vervolgd. De 47-jarige Tomlinson stierf enkele minuten na de duw. Dat meldt de Britse nieuwssite BBC News.

Tomlinson was niet betrokken bij de protesten: hij verkocht kranten en wandelde naar huis toen hij temidden de protesten belandde. Op videobeelden is te zien hoe hij op de grond geduwd werd door een agent terwijl hij met de handen in de zakken loopt. Even later sterft hij.
Advocaten onderzochten videobeelden, CCTV-beelden en foto’s, onderzoeken op het lichaam van Tomlinson leidden tot verschillende doodsoorzaken, gaande van een hartaanval tot interne bloedingen. Door de uiteenlopende resultaten van die lijkschouwingen oordeelde de procureur dat een veroordeling ‘niet realistisch’ zou zijn.

Reacties

‘Het is ongelofelijk dat een man op straat sterft, nadat hij geduwd is door een agent, en dat niemand zich daarvoor moet verantwoorden’, schrijft The London Evening Standard. ‘Het is ook onaanvaardbaar dat het zo lang duurde om tot deze beslissing te komen. Deze affaire moet een waarschuwing zijn voor de politie van Londen, die dreigt het gevoel met het publiek kwijt te raken.’

Braziliaan

Het is niet de eerste keer dat de Londense politie in opspraak komt: op 22 juli 2005 schoten agenten de Braziliaan Jean Charles de Menezes dood omdat ze dachten dat hij een terrorist was.