Het EU klimaat en energiepakket: de aarde van intensieve naar palliatieve zorg?

Blog

Het EU klimaat en energiepakket: de aarde van intensieve naar palliatieve zorg?

Vandaag komt het signaal uit Brussel waar iedereen in Poznan op zit te wachten. De EU top zal over zijn meest ambitieuze plan sinds de invoering van de euro beslissen: het klimaat en energiepakket. Waar veel NGOs voor vrezen lijkt echter uit te komen. Wat in maart 2007 begon met mooie beloftes werd de laatste weken en dagen zwaar uitgehold onder de druk van de industriële lobby uit Duitsland, Italië en Polen.

Europese leiders vinden die industrie blijkbaar belangrijker dan de twee derde van ALLE EU burgers die om strengere klimaatacties vragen. Italië liet al weten klaar te zijn om in de huidige omstandigheden zelfs dit sterk verzwakte pakket niet goed te keuren. Berlusconi verwees naar de economische crisis door te stellen dat als je een longontsteking hebt je niet naar de kapper moet gaan. Kan iemand hem uitleggen dat als tegelijk je huis in brand staat je beter beiden tegelijk aanpakt?

Gelukkig mag het Europese parlement mee beslissen en zal volgende week een stemming volgen over wat de leiders van de EU beslissen. Woensdag dreigden sommige EU parlementairen hier in Poznan met een extra EU top tussen kerst en nieuwjaar als ze het verzwakte pakket afkeuren, iets waar geen enkele president of premier voor staat te springen. Sarkozy heeft er echter zijn kop op gewed dat het pakket af is vóór het einde van zijn EU voorzitterschap (31 december). Geen slecht idee als je ziet wat de volgende EU voorzitter over klimaatverandering denkt. De Tsjechische president publiceerde onlangs een boek waarin hij de menselijke schuld aan de klimaatwijziging in twijfel trekt en het eigenlijk niet belangrijk genoeg vindt om er iets aan te doen. De globale apocalys als agendapuntje na de economie?

Het huidige Europees klimaatpakket dreigt onszelf een rad voor de ogen draaien. Van alle gaten dreigen deze drie het pakket tot een papieren tijger te maken:

1.Meer dan de helft van de beloofde reducties kunnen buiten de EU gedaan worden via systemen die onbetrouwbaar zijn (zie mijn 2e bericht van 8 december over de CDMs).
2.De kans om voldoende geld op zij te zetten voor ontwikkelingslanden dreigt voorbij te gaan door de weigering om minstens de helft van de opbrengst van de veiling daarvoor opzij te zetten.
3.De industrie krijgt weeral uitstel en soms zelfs afstel van betaling om te mogen vervuilen. Dit terwijl bijvoorbeeld Electrabel op dit moment extra winsten maakt door de GRATIS rechten die ze nog zeker tot 2012 krijgen nu al door te rekenen in de prijs.

Het resultaat? Twee keer 4. slechts 4% rducties IN europa tussen hier en 2020 en veel erger: 4°C opwarming als alle rijke landen dit volgen. Nog eens herhalen dat boven de 2°C opwarming het klimaat een eigen leven gaat leiden die de mensheid in zijn geheel in gevaar brengt. Reden genoeg voor een coalitie van meer dan 400 organisaties wereldwijd om een alarmerende last minute brief naar de EU top te sturen en het parlement op te roepen tegen te stemmen. De ziekte is bekend, maar de diagnose is fout. Als het huidige EU pakket doorgaat wordt de wereld vandaag van de intensieve naar de palliatieve zorg gebracht.