Kleine voorsprong voor Lula's kandidate bij presidentsverkiezingen

Kleine voorsprong voor Lula's kandidate bij presidentsverkiezingen

In Brazilië is de campagne voor de presidentsverkiezingen deze week van start gegaan. Favoriet is nu Dilma Rousseff van de Arbeiderspartij (PT), de kandidate van huidig president Luiz Inácio Lula da Silva. Maar haar voorsprong is klein. De stembusgang vindt in oktober plaats.

Dilma’s sterkste tegenkandidaat is José Serra (68), van de Braziliaanse Sociaaldemocratische Partij (PSDB). Hij heeft al een hele tijd de steun van 35 tot 40 procent van de Brazilianen, zeggen de peilingen. Serra was achtereenvolgens burgemeester van São Paulo en gouverneur van de staat São Paulo.

Dilma Rousseff (62), die tot 31 maart Lula’s kabinetschef was (in Brazilië de belangrijkste ministerfunctie), begon zwak – in februari lag ze nog 10 procent achter op Serra – maar ziet haar populariteit nu gestaag groeien. Volgens de meeste peilingen heeft ze al een kleine voorsprong op Serra.

De stijgende aanhang heeft volgens waarnemers te maken met de expliciete steun die ze nu van prominente politici en een hele reeks kleinere partijen krijgt. Tot dusver hebben tien partijen hun schouders onder de campagne van Dilma Rousseff gezet. Nooit kon de Arbeiderspartij zoveel partijen rond haar presidentskandidaat verzamelen.

Tweede ronde

De presidentsverkiezingen vinden plaats op 3 oktober. Als geen enkele kandidaat dan de absolute meerderheid haalt, dan komt er op 31 oktober een tweede ronde tussen de beste twee kandidaten van de eerste ronde.

Deze week hebben de belangrijkste kandidaten aangekondigd wat het budget is van hun campagne, het officiële startschot van de kiesstrijd. De campagne van Rousseff zal omgerekend 83 miljoen euro kosten, die van Serra 143 miljoen euro.

Vrouwelijke presidenten

Rousseff belooft geen radicale ommezwaai maar hoopt dat ze de populariteit van huidig president Lula kan verzilveren. “Het is geen toeval dat na deze fantastische man Brazilië door een vrouw bestuurd kan worden, een vrouw die het Brazilië van Lula zal voortzetten maar met het hart en de ziel van een vrouw”, zegt Rousseff zelf.

Dilma Rousseff kan de eerste vrouwelijke president van Brazilië worden en de vierde in Latijns-Amerika, na Michelle Bachelet in Chili (2006-2010), Cristina Fernández de Kirchner in Argentinië (sinds 2007) en Laura Chinchilla in Costa Rica (sinds dit jaar).

De vrouwelijke factor wordt hoe dan ook beslissend in deze Braziliaanse verkiezing, want ook Marina Silva is een kandidate van betekenis. Silva was vroeger milieuminister in Lula’s regering maar stapte vorig jaar over naar de Groene Partij uit onvrede met plannen voor grote infrastructuurwerken in het Amazonewoud. Ze zou nu goed zijn voor 10 procent van de stemmen. Bij een eventuele tweede ronde tussen Rousseff en Serra, het meest waarschijnlijke scenario, kan de houding van Silva doorslaggevend zijn.

Sociologen en opiniepeilers stellen ook vast dat nog nooit zoveel Braziliaanse kiezers bereid waren om voor een vrouw te stemmen. Tot dusver bleef politiek een mannenzaak in Brazilië. Minder dan 10 procent van de volksvertegenwoordigers is bijvoorbeeld een vrouw.

Huidig president Lula heeft er al twee ambtstermijnen opzitten en kan zich geen derde keer meer kandidaat stellen. Onder Lula kende Brazilië een enorme groei. De verwachting is dat de Braziliaanse economie dit jaar 7 procent groeit. Brazilië doet het daarmee beter dan de meest optimistische prognoses. Het lijkt de internationale crisis beter te verteren. Bovendien groeit het sneller dan Rusland en India en komt het in de buurt van China , de andere zogeheten BRIC-landen. Het doet het ook beter dan de grootste economieën ter wereld, zoals de Verenigde Staten en Duitsland.