Vredenburg lijkt vredig te zijn.

Blog

Vredenburg lijkt vredig te zijn.

Vredenburg lijkt vredig te zijn.
Vredenburg lijkt vredig te zijn.

Vandaag ontmoette ik een aantal vluchtelingen in Vredenburg. Hun reacties zijn uiteenlopend maar vooral bedroevend. Wij hebben toch niets verkeerd gedaan, we zijn gevlucht uit ons land om te overleven en hadden nu een veilig oord gevonden waarin we ons gelukkig voelden maar dit, neen dit is te veel voor ons. De mensen vielen ons aan om ons uit het dorp te verjagen en wij hebben dan maar besloten om ons niet met geweld te verzetten want dit lost niets op vertelde een radeloze jonge vluchteling.

“Sommigen zeggen dat ze uitkijken om naar een ander gebied in het land te gaan wonen. Anderen hopen terug in hun huizen te kunnen intrekken. Maar sommigen hebben ondertussen hun dak boven hun hoofd verloren omdat hun huisbaas het huis al verhuurde aan iemand anders.”
De angst om terug te keren naar hun huizen is verdeeld. Morgenvroeg gaat de politie eerst onderzoeken in het dorp of het veilig genoeg is voor hun terugkeer die gepland is in de namiddag.
De steun van de mensen uit andere delen van Vredenburg is enorm groot. Spar, een grote winkelketen in Zuid-Afrika schenkte dekens en vele inwoners hebben dagelijks eten gebracht.
Foto bovenaan is een overzicht van een deel van de Townships in Vredenburg.